Leczo już chyba zna każdy, bynajmniej w mojej rodzinie. Znamy, lubimy na milion sposób, zajadamy tygodniami, to u nas dość często powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa.
Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz.
POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego 😉 Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza 🙂
Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj mięsa, np. posiekaną pierś kurczaka, chorizo, parówki, wersję bogatą wege – cukinia, bakłażany, marchew, seler, groszek, fasolę, kukurydzę, pietruszkę, bawcie się smakami, ja to uwielbiam! Danie serwuję ze świeżą pietruszką. SMACZNEGO 🙂
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 500 ml passaty
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- opcjonalnie dla rozrzedzenia leczo: szklanka bulionu
- 3 większe kawałki dobrej gatunkowo kiełbasy
- oliwa z oliwek lub smalec do podsmażenia warzyw
- słodka i ostra papryka, sól, pieprz – wszystko do smaku wg uznania
- opcjonalnie: lubczyk i oregano – do smaku
Przygotowanie:
Warzywa myję, kroję w kosteczkę.
Na oliwie podsmażam, szklę posiekaną niezbyt drobno cebulę, dodaję paprykę, chwilę przesmażam razem. Dodaję pomidory i duszę do miękkości.
Dodaję passatę, koncentrat i opcjonalnie bulion, mieszam, przyprawiam i duszę jeszcze chwilę do połączenia smaków.
Podaję gorące.
PYCHA!!! ❤❤ najlepszy obiad ever 😍😄