Choć najbardziej lubię serwować pizzę na sosie czerwonym, pomidorowym – tym ostrym, łagodnym lub mixem z żurawiną i chrzanem to dziś sos zielony.
SOS jest na mega pizze XXL lub 2 o średnicy ok. 32 cm. Resztę można zamrozić lub użyć do makaronu.
Podstawą tego sosu jest cukinia, delikatny dodatek przypraw i sos do pizzy, inny niż zwykle gotowy. CUKINIOWY SOS DO PIZZY jest pyszny, dlatego polecam na pizzę, tę mięsną lub wege. SMACZNEGO 😉
Składniki:
- 2 cukinie
- szczypta soli, pieprzu i cukru dla równowagi smaku
- opcjonalnie: rozgnieciony ząbek czosnku, u mnie brak
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Cukinie myję, kroję w plastry lub kostkę, wrzucam do blendera i miksuję na puree.
Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażam sekundę czosnek (opcja), wrzucam cukiniowe puree, smażę na średnim ogniu kilka minut, dość często mieszam aż sok odparuje. Doprawiam do smaku i już, zielony sos do pizzy gotowy:)
PYCHA
Bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam pizzy na takim sosiku.