Rozmaite leczo warzywne to zawsze udany obiad na kilka dni. Jak bigos – im starsze danie tym lepsze, bynajmniej ja tak uważam. Warzywa przechodzą własnym smakiem, ziołami, powstałym sosem. Leczo podaję ze świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą chleba, ot tak! Leczo z ciecierzycą jest pyszne, aromatyczne i poleca się na danie wege, kilka dni gotowania z głowy:)
SKŁADNIKI:
- 2 cebule
- 400 g puszka kukurydzy (po odsączeniu 240 g)
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 pomidory
- 2 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 360 g koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu
- oliwa
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa myję. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory kroję w kostkę. Ciecierzycę odsączam z zalewy.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej cebulę wraz z czosnkiem i papryką. Gdy cebula się zeszkli (uważam, by czosnek się nie przypalił) dodaję pomidory i cukinie. Mieszam, gotuję około 15-20 minut w międzyczasie przyprawiam, dodaję koncentrat i ciecierzycę. Gotuję jeszcze kilka minut do połączenia smaków.
Podaję z mixem świeżej natki+kolendy, posypuję tartym serem. Jako dodatek wybieram ryż, kaszę gryczaną lub dowolny krótki makaron.
Smacznego 🙂