Orzeźwiający napój, który można popijać na ciepło i na zimno.
W okresie jesienno-zimowym polecam ciepły zapobiegający przeziębieniom, wzmacniający. W cieplejszych porach miło napić się go schłodzonego, by orzeźwił i zgasił pragnienie. Cytryna, kostki lodu i świeże listki mięty nam to zapewnią. Pijmy na zdrowie!
Lemoniada świetnie smakuje także gdy zastąpimy cytrynę kwaskowatymi pomarańczami. Pomarańcze, lód i parasoleczka na patyku..miło:)
Napój miodowo-cytrynowy
Składniki:
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
- Sok z cytryny zalać gorącą wodą, dodać miód i dokładnie wymieszać.
Lemoniada
Składniki:
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1 cytryna
- lód
Przygotowanie:
- Wlać sok do garnka, dosypać cukier. Zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wystudzić i schłodzić.
- Podawać w wysokich szklankach z plasterkiem cytryny i kilkoma kostkami lodu.
źródło: Wielka Encyklopedia Kuchni Polskiej.