Lemoniada na dwa sposoby

Orzeźwiający napój, który można popijać na ciepło i na zimno.

W okresie jesienno-zimowym polecam ciepły zapobiegający przeziębieniom, wzmacniający. W cieplejszych porach miło napić się go schłodzonego, by orzeźwił i zgasił pragnienie. Cytryna, kostki lodu i świeże listki mięty nam to zapewnią. Pijmy na zdrowie!

Lemoniada świetnie smakuje także gdy zastąpimy cytrynę kwaskowatymi pomarańczami. Pomarańcze, lód i parasoleczka na patyku..miło:)

Napój miodowo-cytrynowy

Składniki:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

  • Sok z cytryny zalać gorącą wodą, dodać miód i dokładnie wymieszać.

Lemoniada

Składniki:

  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • lód

Przygotowanie:

  • Wlać sok do garnka, dosypać cukier. Zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wystudzić i schłodzić.
  • Podawać w wysokich szklankach z plasterkiem cytryny i kilkoma kostkami lodu.

źródło: Wielka Encyklopedia Kuchni Polskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *