Makaron i sos, raz wymyślny, mięsny, warzywny, serowy, inny to danie, które wiem, że nigdy nie zawiedzie mnie w kuchni. Zawsze wyjdzie, zawsze smakuje.
Jeden makaron a tyle sposobów na danie! To mi się podoba.
Choć znam wiele wersji na tagliatelle bolognese pod względem dodatków i proporcji to dziś pokusiłam się na przepis z MasterChefa Junior. Wszystkiego trzeba spróbować.
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 3 świeże pomidory
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- parmezan do posypania dania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy mięso i gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i zblendowane pomidory z puszki. Sos doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i – redukujemy.
Makaron gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy bazylią.
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z programu: MasterChef Junior, autorstwa: Bartosza Kulika.
Smacznego 🙂