Dziś szybka propozycja na zdrowe i smaczne śniadanie, przekąskę w ciągu dnia czy kolację. Możecie dodać do tej kompozycji inne smaki takie jak tartą paprykę lub rzodkiewkę. Z pewnością nie tylko miłośnikom łososia zasmakuje!
(Mój Tata dzięki takim kombinacjom pokochał łososia).
Smacznego! 🙂
Składniki (w zależności ile chcecie otrzymać takiej przekąski zwiększcie dowolnie składniki i dodatki):
- 110 g łososia w plastrach
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kiełki rzodkiewki (mogą być inne jeśli macie swój smak)
- opcjonalnie: świeżo zmielony pieprz do smaku – delikatnie, oby powstały lekkie ciemne chmurki na łososiu
- sok z cytryny – wedle uznania
Przygotowanie:
- jajko trzemy na tarce na grubszych oczkach
- na półmisku układamy kiełki wymieszane z tartym jajkiem
- na naszej kompozycji układamy łososia, lekko pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny przed podaniem.
To danie tak z wiosną mi się kojarzy, co przy tej pogodzie, jest na wagę złota 🙂
Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym powinno być kolorowo na talerzu, tak też jest u mnie 😉