Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wcześniej przygotowany kurczak w przyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por… Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno – warzywny pyszny obiad.
Z dedykacją dla mojej Teściowej 🙂 z pewnością ucieszy Ją ta kolorowa i zdrowa porcja warzyw. Może nie dodałaby mięsa, bo rzadko się nim zajada, lecz w tej wersji i w naszym rodzinnym gronie na pewno by ją ucieszyła 😉 Pyszota!
Składniki:
- 6 udek kurczęcych umytych i osuszonych
- 7 małych ziemniaków dobrze umytych i pokrojonych w ćwiartki (nie obieramy ze skórki)
- połowa czerwonej papryki posiekanej w większą kostkę lub paseczki
- połowa zielonej papryki posiekanej w większą kostkę lub paseczki
- spora garść mrożonej kukurydzy
- 2 szalotki opłukane w zimnej wodzie z łupinką i przekrojone na pół
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- przyprawy: vegeta natur, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, majeranek, curry
- kilka plasterków pora do posypania dania
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- na rozgrzanym maśle przesmaż kilka minut z dwóch stron udka zaczynając od skóry, dopraw porządnie przyprawami;
- w naczyniu żaroodpornym ułóżcie ziemniaki, wymieszajcie je z pozostałymi warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem;
- pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół przez około 45 minut co jakiś czas mieszając i przekładając warzywa; warzywa i kurczak mają być miękkie i pachnące wszystkimi przyprawami 🙂 na koniec posypcie je talarkami pora;
- smacznego 🙂