Makaron z cukinią, marchewką i suszonymi pomidorami podany w aromatycznym sosie przygotowanym na bazie jogurtu, sera i przyprawy curry. To wspaniały przepis na obiad dla całej rodziny, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Danie warzywne, do którego dodasz także inne warzywa, jak np. paprykę, pieczarki, kukurydzę. Możesz je podać z dowolnym makaronem, ryżem, a nawet kaszą, np. kuskus lub kaszą gryczaną niepaloną (jest delikatniejsza od palonej).
Makaron z cukinią w kremowym sosie curry
SKŁADNIKI:
- 1 cukinia – 360 g
- 1 marchew – 85 g
- 1 cebula – 130 g
- 2 ząbki czosnku – 6-7 g
- 4 suszone pomidory z zalewy w oleju + 1 łyżeczka tego oleju
- słodka i ostra papryka, sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- do podania: makaron świderki, penne, kolanka, tagliatelle, spaghetti, kasza, ryż, a także posiekana, świeża natka lub kolendra
SKŁADNIKI NA SOS:
- 190 g jogurtu naturalnego – mały kubek
- 80 g tartego sera żółtego lub parmezanu
- ½ płaskiej łyżeczki przyprawy mielonej curry lub żółtej pasty curry
Uwagi do przepisu:
Warzywa zostały zważone przed ewentualnym obraniem.
Marchew możesz zastąpić pietruszką lub także dodać ją do sosu z warzyw.
Sos możesz przygotować także z połączenia sera ze śmietaną, np. 18 %, kremowym serkiem lub mascarpone (z jogurtem jest jednak lżejszy).
Jeśli lubisz dodaj do przesmażonych warzyw kilka talarków świeżej, ostrej papryczki – zrezygnuj wtedy z mielonej ostrej papryki.
PRZYGOTOWANIE:
Marchew obieram, cukinię myję, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach razem z marchewką.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i przesmażam na niej posiekane: cebulę, czosnek oraz suszone pomidory. Dodaję łyżeczkę oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Gdy cebula się zeszkli dodaję starte na tarce warzywa: cukinię i marchew, mieszam, przyprawiam solą i pieprzem. Smażę kilka minut, często mieszam.
W miseczce mieszam jogurt, tarty na drobnych oczkach ser oraz przyprawę curry. Tak wymieszany sos dodaję do warzyw na patelni, mieszam do połączenia. Doprawiam słodką i ostrą papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Podaję z ugotowanym krótkim lub długim makaronem, kaszą lub ryżem. Danie posypuję tartym serem oraz posiekanymi, świeżymi ziołami, np. natką lub kolendrą.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni
Pyszny makaron! 🙂
Bardzo mi miło 🙂👍
Super jedzenie 🙂