Ziołowo, serowo, kolorowo, smacznie i szybko. Wspaniały przepis na syty obiad dla miłośników makaronów, warzyw i serów:) Połączenie trzech serów: koziego, mozzarelli i żółtego dało wspaniały efekt.
Na pewno danie nie jest dla osób będących na diecie 🙂 mało kaloryczne nie jest, ale raz na jakiś dłuższy czas można sobie pozwolić na serowe małe co nie co, nie przesadzajmy 🙂
Składniki:
- 150 g makaronu conchiglioni rigati (duże muszle)
- 2 średnie pomidory
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 suszone pomidory
- 200 g mozzarelli
- 2 łyżki miękkiego sera koziego
- 3 łyżki tartego ulubionego żółtego sera
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, lubczyk, szczypta vegety natur
- świeże listki bazylii lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę, suszone pomidory i pomidory pokrój w drobną kostkę, a cukinię wzdłuż i na plasterki – wychodzą wtedy półksiężyce.
Przesmaż warzywa aż będą miękkie w międzyczasie doprawiając je do smaku.
Gdy będą miękkie dodaj 3 sery, dobrze wymieszaj, lekko duś na średnim ogniu do rozpuszczenia i połączenia serów.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Następnie połącz makaron na patelni z sosem i nakładaj. Udekoruj bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego 🙂