Jest bardzo zdrowa, warto przyrządzać ja przynajmniej raz w tygodniu na obiad. Jednak sama ryba, podczas obróbki termicznej lub po jej przygotowaniu zostawia charakterystyczny, bardziej lub mniej intensywny zapach. Są na to sposoby 🙂 Poniżej kilka sprawdzonych rad na temat przygotowania ryby oraz jej smażenia, w ten sposób by uniknąć/zneutralizować zapach ryby.
Ryba
Jej zapach może być bardziej lub mniej intensywny, w zależności od świeżości i rodzaju ryby. pamiętajmy, ryba ma być jak najbardziej świeża, nawet ta mrożona.
Zniwelowanie zapachu ryby należy zacząć już od samego jej przygotowania przed smażeniem. Pomogą w tym m.in.: mleko, cebula, cytryna, zioła.
Przed smażeniem
- przez 1,5 godziny moczymy rybę w mleku. Płyn ten bardzo dobrze chłonie zapachy. Wymoczoną rybę ponownie wypłucz i osusz dobrze papierowym ręcznikiem (dobre wysuszenie ryby = nierozpadająca ryba na patelni) i jeśli tylko chcesz posyp ulubionymi przyprawami i lekko skrop sokiem z cytryny,
- obkładamy rybę plasterkami cebuli, odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny,
- skrapiamy rybę sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny,
- można natrzeć rybę bazylią i majerankiem, odstawić na godzinę do lodówki,
- aby zniwelować zapach samej surowej ryby, przed przygotowaniem należy natrzeć ją cytryną i natką pietruszki.
Niektóre rady można stosować także przed gotowaniem lub pieczeniem ryby.
Podczas smażenia
- dodajcie do oleju, na którym smażycie rybę kilka kropel soku z cytryny lub 3 ząbki czosnku w łupince,
- w czasie smażenia oprócz ryby połóż na patelni plastry surowego ziemniaka, który wchłania nieprzyjemny zapach.
Po smażeniu
Gdy po smażeniu ryby w domu nieprzyjemnie pachnie, wlej do płaskiego szerokiego garnka lub na patelnię kilka łyżek octu, szklankę wody i wrzuć 3 goździki. Gotuj mieszaninę na małym ogniu, bez pokrywki, kilka minut.
Patelnię po smażeniu ryby można wyczyścić fusami z herbaty – dzięki temu niemiła woń nie zepsuje innej przygotowywanej na patelni potrawy.
Zapach ryby na dłoniach
Skutecznym sposobem na pozbycie się rybiego zapachu z dłoni jest natarcie ich papką z soli lub umycie w roztworze wody utlenionej (łyżka na szklankę wody). Deskę po rybie umyj wodą i przetrzyj skórką z cytryny.
Ciekawe porady. Już wiem jak poradzić sobie z rybą; )
Rybę smażę na oleju orzechowym. Gdy na zwykłym oleju , na bok patelni dodaje łyżkę masła orzechowego. Masło się nie rozlewa. .
Brzmi pysznie! Muszę wypróbować:)
Wypróbowane, dzięki!
Pozdrawiam
Anna