Makaron z warzywami sprawdzi się zawsze, na obiad, duże przyjęcie czy podwieczorek. Dla całej rodziny, bezpieczne i zdrowe danie obiadowe. Ile warzyw tyle fantazji, proporcji, łączenia smaków i przypraw.
Lubię mieszać na talerzu różne warzywa – są takie zdrowe, a całe danie kolorowe! także łączyć przyprawy aż powstanie danie smaczne, takie jakie lubimy, za każdym razem może być inne. Bardziej aromatyczne, ostre czy delikatne, w różnych proporcjach. Do dania dodaję czasem papryczkę chili, w zależności na jaką ostrość mamy ochotę, więcej lubczyku i słodkiej papryki. Lub zupełnie inaczej doprawiam warzywa, dając więcej suszonych pomidorów, suszonej bazylii i ostrej mielonej papryki. Makaron gotuję w odrobinie przyprawy curry – nadaje mu dodatkowy kolor, także lekki smak przypraw, szczególnie kardamonu, goździków, kminu czy kurkumy.
Dziś makaron z warzywami, czyli świderki z papryką, cebulą, czosnkiem i dominującymi fasolkami szparagowymi. Jedne z moich ulubionych tradycyjnych przypraw i jest!
Składniki:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 pomidorki koktajlowe
- 3 suszone pomidory w oleju
- 3 ząbki czosnku
- spora garść zielonej ciętej fasolki – użyłam mrożonej
- spora garść żółtej fasolki – użyłam mrożonej
- kilka różyczek brokułów – u mnie mrożone
- oliwa z oliwek
- vegeta natur, lubczyk, słodka papryka, sól, pieprz
- makaron świderki, zamiennie inny krótki, np. kolanka, penne
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Paprykę, pomidory suszone kroję drobno w kostkę, także koktajlowe.
Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję po chwili suszone pomidory, paprykę i pomidorki koktajlowe.
Gdy zmiękną dodaję mrożone warzywa, przyprawiam lekko, przykrywam i duszę do miękkości. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Mieszam z warzywami z patelni. Podaję z tartym serem i natką.
Kuszące danie☺☺