Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z masą kajmakową udekorowany kandyzowanymi owocami i bakaliami od HELIO. Kruche ciasto, słodka masa i mnóstwo bakalii, m.in.: kandyzowana marchew, ananas, daktyle, dodatkowo płatki migdałowe. Pyszny, delikatny, słodki – idealny na wielkanocny stół do kawy!
Mazurek wielkanocny kajmakowy
Zasmakuj Kuchni
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 70 g cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do dekoracji: 150 g masy kajmakowej HELIO, kandyzowane owoce i bakalie oraz płatki migdałowe HELIO
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypuję cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekane zimne masło i ugniatam szybko rękoma, powstaje coś na kształt kruszonki. Dodaję żółtko, szybko wyrabiam w kulę, na początku nie jest to łatwe.
Miskę przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Formę o wymiarach 20 x 25 cm wykładam papierem do pieczenia.
Wyjmuję ciasto, kruszę je na kawałki i wykładam nim dobrze formę, wyrównuję. Widelcem robię wzorek na brzegach, całe ciasto nakłuwam widelcem. Wstawiam formę z ciastem na 20 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Wstawiam ciasto na 20 – 23 minut na środkową półkę piekarnika.
Po upieczeniu wyjmuję, studzę.
W tym czasie masę kajmakową podgrzewam lekko w garnuszku, dzięki czemu łatwiej się rozprowadzi, mieszam kuchenną trzepaczką.
Lekko przestudzoną masą smaruję ciasto, zostawiając brzegi. Dekoruję dowolnie bakaliami.
Smacznego 😉
Do przepisu na mazurek wielkanocny kajmakowy wykorzystałam masę kajmakową, mieszankę keksową oraz płatki migdałowe HELIO.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi stąd.
Wygląda obłędnie:))
Dziękuję:)
Mazurek z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny. Kruchy delikatny świetny!
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam
Wioleta
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam!