Ekspresowa babka z bakaliami, a dokładnie mieszanką keksową HELIO, w skład w której wchodzą m.in.: rodzynki, kandyzowana marchew, ananasy i daktyle. Wygodne połączenie w jednej torebce;) Babka ta, w przeciwieństwie do drożdżowej wymaga jedynie wymieszania wszystkich składników, włożenia do formy na babkę z kominem (u mnie średnica 24 cm) oraz wstawienie do piekarnika – prosto, szybko, smacznie! A jak wygląda! 😉 Smaczna, słodka babka, z polewą z białej czekolady będzie pięknie prezentowała się na Wielkanocnym stole (i nie tylko!:) Zapraszam po przepis.
Wpis zawiera lokowanie produktu – mieszankę keksową HELIO.
Babka z bakaliami i polewą z białej czekolady
SKŁADNIKI:
- 1 kostka do pieczenia Kasia 250 g
- 100 g mieszanki keksowej HELIO
- 250 g cukru
- 250 mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- większa szczypta cynamonu
- kilka kropel aromatu pomarańczowego, może być dowolny inny
- do polania polewa z białej czekolady: 60 g białej czekolady + 50 ml śmietanki 30% lub lukier, do dekoracji: mieszanka keksowa HELIO lub skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE:
W większej misce ucieram za pomocą miksera lub robota kuchennego posiekaną kostkę Kasia oraz cukier. Dodaję po jednym jajku, następnie mąkę i resztę składników. Mieszam do połączenia. Na koniec wsypuję mieszankę keksową i mieszam łyżką.
Formę na babkę smaruję masłem lub margaryną, obsypuję równomiernie mąką i wkładam ciasto, wyrównuję.
Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Babkę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 55 minut.
Śmietankę podgrzewam, ale nie zagotowuję. Czekoladę łamię na małe kawałki i roztapiam w ciepłej śmietance, często mieszam. Polewam nią wystudzoną babkę, dekoruję mieszanką keksową HELIO.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni
Przepis pochodzi stąd.
Przepis świetny! Babka pyszna:) dobrze opisane, krótko i na temat.
Pozdrawiam
Elżbieta
Dziękuję i pozdrawiam;-)