Mizeria z rzodkiewką

Mizeria to jedna z najlepszych, najprostszych i najbardziej znanych surówek do obiadu. Pyszna mizeria z chrupiących warzyw z jogurtem naturalnym to świetny dodatek do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs oraz potraw z ziemniaków (np. puree ziemniaczane, ziemniaki pieczone). Idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, eskalopkami, gulaszem mięsnym lub gołąbkami. Prosty i sprawdzony przepis z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na mizerię z rzodkiewką.

SKŁADNIKI:

  • 2 duże ogórki typu „węże” lub 4 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • mały pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki myję, obieram i kroję w cienkie talarki. Do mizerii możesz wykorzystać dwa długie ogórki typu „węże” lub cztery ogórki gruntowe. Jeśli sięgam po ogórki gruntowe dokładnie je myję, nie obieram.

Umytą rzodkiewkę kroję w cienkie talarki. Koperek myję pod zimną, bieżącą wodą, osuszam na papierowym ręczniku. Po lekkim przesuszeniu siekam drobno.

W misce mieszam ze sobą wszystkie warzywa, dodaję jogurt oraz koperek. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, cukrem pudrem oraz dwoma łyżeczkami soku z cytryny.

Porada. Mizerię możesz przygotować z dodatkiem drobno posiekanego szczypiorku zastępując nim świeży koperek lub łącząc zioła pół na pół. Jogurt naturalny możesz zastąpić śmietaną 18 % lub 12 % bądź łącząc ją pół na pół z jogurtem naturalnym.

Mizerię dokładnie i delikatnie mieszam, odstawiam do przegryzienia. Podaję do mięs i potraw z ziemniaków.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Mizeria z rzodkiewką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *