Mizeria to jedna z najlepszych, najprostszych i najbardziej znanych surówek do obiadu. Pyszna mizeria z chrupiących warzyw z jogurtem naturalnym to świetny dodatek do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs oraz potraw z ziemniaków (np. puree ziemniaczane, ziemniaki pieczone). Idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, eskalopkami, gulaszem mięsnym lub gołąbkami. Prosty i sprawdzony przepis z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na mizerię z rzodkiewką.
SKŁADNIKI:
- 2 duże ogórki typu „węże” lub 4 ogórki gruntowe
- pęczek rzodkiewki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- łyżeczka cukru pudru
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- mały pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki myję, obieram i kroję w cienkie talarki. Do mizerii możesz wykorzystać dwa długie ogórki typu „węże” lub cztery ogórki gruntowe. Jeśli sięgam po ogórki gruntowe dokładnie je myję, nie obieram.
Umytą rzodkiewkę kroję w cienkie talarki. Koperek myję pod zimną, bieżącą wodą, osuszam na papierowym ręczniku. Po lekkim przesuszeniu siekam drobno.
W misce mieszam ze sobą wszystkie warzywa, dodaję jogurt oraz koperek. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, cukrem pudrem oraz dwoma łyżeczkami soku z cytryny.
Porada. Mizerię możesz przygotować z dodatkiem drobno posiekanego szczypiorku zastępując nim świeży koperek lub łącząc zioła pół na pół. Jogurt naturalny możesz zastąpić śmietaną 18 % lub 12 % bądź łącząc ją pół na pół z jogurtem naturalnym.
Mizerię dokładnie i delikatnie mieszam, odstawiam do przegryzienia. Podaję do mięs i potraw z ziemniaków.
Smacznego.
Pysznie i prosto 😉