Sałatka z rukoli

Pyszna sałatka z rukoli z dodatkiem buraka i sera fety z prostym dressingiem to świetny dodatek do kanapek. Podasz ją także do mięs duszonych, smażonych i pieczonych oraz potraw z ziemniaków. Sałatka z rukoli z dodatkiem prażonych pestek słonecznika lub dyni. Lekka, zdrowa i pożywna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę z rukoli oraz kilka porad dotyczących zamienników i dodatków.

SKŁADNIKI:

  • 100 g rukoli
  • 1 duży ugotowany lub upieczony burak
  • 100 g fety
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Ziarna praż na małej mocy palnika przez niecałe 6 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Ziarna słonecznika możesz wymieszać lub całkowicie zamienić na pestki dyni lub posiekane na mniejsze kawałki orzechy np. włoskie.

W tym czasie na półmisek lub duży talerz rozłóż umytą i osuszoną na ręczniku papierowym listki rukoli. Jeśli chcesz dodaj kilka listków szpinaku lub roszponki dla wzbogacenia smaku sałatki.

Ugotowanego lub upieczonego do miękkości buraka obierz i pokrój w plasterki. Plasterki posiekaj w słupki, a słupki na pół. Możesz także buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.

Buraka rozłóż na rukoli. Posyp pokruszoną fetą. Fetę możesz zastąpić serem mozzarella, pleśniowym lub delikatnym serkiem typu włoskiego.

Sałatkę skrop oliwą i sokiem z cytryny, przypraw, delikatnie wymieszaj.

Możesz wzbogacić sałatkę dodając do niej oliwki, pomidorki koktajlowe lub grillowaną cukinię, bakłażana lub paprykę.

Sałatkę podawaj jako dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Sałatka z rukoli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *