Pyszna sałatka z rukoli z dodatkiem buraka i sera fety z prostym dressingiem to świetny dodatek do kanapek. Podasz ją także do mięs duszonych, smażonych i pieczonych oraz potraw z ziemniaków. Sałatka z rukoli z dodatkiem prażonych pestek słonecznika lub dyni. Lekka, zdrowa i pożywna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę z rukoli oraz kilka porad dotyczących zamienników i dodatków.
SKŁADNIKI:
- 100 g rukoli
- 1 duży ugotowany lub upieczony burak
- 100 g fety
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Ziarna praż na małej mocy palnika przez niecałe 6 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Ziarna słonecznika możesz wymieszać lub całkowicie zamienić na pestki dyni lub posiekane na mniejsze kawałki orzechy np. włoskie.
W tym czasie na półmisek lub duży talerz rozłóż umytą i osuszoną na ręczniku papierowym listki rukoli. Jeśli chcesz dodaj kilka listków szpinaku lub roszponki dla wzbogacenia smaku sałatki.
Ugotowanego lub upieczonego do miękkości buraka obierz i pokrój w plasterki. Plasterki posiekaj w słupki, a słupki na pół. Możesz także buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
Buraka rozłóż na rukoli. Posyp pokruszoną fetą. Fetę możesz zastąpić serem mozzarella, pleśniowym lub delikatnym serkiem typu włoskiego.
Sałatkę skrop oliwą i sokiem z cytryny, przypraw, delikatnie wymieszaj.
Możesz wzbogacić sałatkę dodając do niej oliwki, pomidorki koktajlowe lub grillowaną cukinię, bakłażana lub paprykę.
Sałatkę podawaj jako dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji.
Smacznego.
Prostota, a jaki smak! Uwielbiam<:p
Pozdrawiam
Ewa