Sezon na młodą kapustę w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć w moim codziennym menu. Młoda kapusta z dobrą kiełbasą, cebulką i koperkiem. Delikatny, maślany smak całego dania wprawia w tę młodzieńczą radość czując znów smak dzieciństwa. Młoda kapusta występuję u nas także w wersji wege, bez mięsa jakiegokolwiek, lecz dziś na bogato, mięsnie i dość syto, obowiązkowo z koperkiem. Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście!
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
SKŁADNIKI:
- 2 główki młodej kapusty
- 3 cebule
- 1 pętko kiełbasy dobrej jakości
- 3 listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego
- ok. 1 litra wody
- sól, świeżo zmielony pieprz
- opcja: płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 duży pęczek koperku, drobno posiekanego
- masło lub masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:
Młodą kapustę obieram z wierzchnich liści, kroję ją na cztery, wykrawam ze środka głąb. Siekam drobno i wrzucam do garnka, zalewam wodą tak, by sięgała do połowy wysokości kapusty. Dodaję liście laurowe i ziele. Gotuję do miękkości na średnim ogniu jakieś 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cebulę obieram, siekam drobno. Kiełbasę kroję w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła i przesmażam na nim kiełbasę, po chwili dodając cebulę. Mieszam. Gdy kiełbasa lekko się przyrumieni dodaję ją wraz z cebulą i olejem do młodej kapusty w garnku. Przyprawiam słodką papryką.
Na koniec dorzucam drobno posiekany świeży koperek.
Jeśli chcecie zagęścić jeszcze młodą kapustę możecie dodać zasmażkę z mąki, ja jednak tego nie robię. W zależności jaką konsystencję lubicie dodajcie więcej lub mniej wody.
Smacznego 😉
Aniu ale narobiłaś smaku. Pychotka!!:))
Świetny przepis! Niestety robiłem ze „starej” kapusty, ale wyszło obłędnie!
Dziękuję 🙂👍