Jogurtowe ciasto z kiwi posypane cukrem pudrem, puszyste, lekkie, idealne do popołudniowej kawy. Proste, szybkie, bez miksera, wystarczy wyjąć i połączyć wszystkie składniki, wrzucić do piekarnika i już. U nas często znika jeszcze ciepłe. Jest naprawdę pyszne i proste, a zamiast kiwi możecie wybrać inne owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego rozmrażania).
Jogurtowe ciasto z kiwi
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru z wanilią
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 3 kiwi, obrane, posiekane w kostkę
- forma o wymiarach: 20 x 25 cm
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia.
Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam posiekane kawałki kiwi lekko wtykając je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmuję, studzę i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
O pierwszy raz słyszę o takim z kiwi musi być pyszne
Jest jest, dlatego polecam 😉 szybkie, bez miksera, nie zabiera wiele czasu a efekt pycha!:-)
Muszę kupić kiwi i do dzieła! Kuszące ciacho jak zawsze:-)*