JOGURTOWE CIASTO Z KIWI

Jogurtowe ciasto z kiwi posypane cukrem pudrem, puszyste, lekkie, idealne do popołudniowej kawy. Proste, szybkie, bez miksera, wystarczy wyjąć i połączyć wszystkie składniki, wrzucić do piekarnika i już. U nas często znika jeszcze ciepłe. Jest naprawdę pyszne i proste, a zamiast kiwi możecie wybrać inne owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego rozmrażania).

Jogurtowe ciasto z kiwi


SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3 kiwi, obrane, posiekane w kostkę
  • forma o wymiarach: 20 x 25 cm

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia.

Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam posiekane kawałki kiwi lekko wtykając je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut, do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjmuję, studzę i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

3 odpowiedzi na “JOGURTOWE CIASTO Z KIWI”

    1. Jest jest, dlatego polecam 😉 szybkie, bez miksera, nie zabiera wiele czasu a efekt pycha!:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *