Młoda kapusta to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Jest wyjątkowo smaczna. Maślany zapach delikatnej kapusty i aromat świeżo skrojonego kopru to coś wspaniałego. Młoda kapusta z koperkiem i z zasmażką jest kremowa i bardzo dobra. Młoda kapusta zasmażana plus młode ziemniaki to duet idealny. Proste, niewymagające wiele czasu danie zaserwowane w tygodniu lub podane do dań z grilla w weekend. Zapraszam na mój sprawdzony przepis na młodą kapustę zasmażaną.
SKŁADNIKI:
- 1 główka młodej kapusty
- 700 ml wody
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- płaska łyżeczka cukru pudru
- pęczek posiekanego koperku
ZASMAŻKA:
- 100 g masła
- lekko czubata łyżka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę obieram z ciemniejszych, wierzchnich liści, kroję na cztery. Odkrawam głąb i siekam drobno. Wrzucam kapustę do garnka, zalewam wodą, dodaję liście i ziele.
Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam gaz na średni i gotuję kapustę ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiam. Dodaję cukier puder.
Przygotowuję zasmażkę, w małym garnuszku roztapiam 100 g masła, uważając by się nie przypaliło, wsypuję mąkę i mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Zwiększam gaz i chwilę gotuję, powstają jakby bąbelki, wyłączam gaz, wlewam zasmażkę do kapusty, mieszam, gotuję jeszcze jakąś minutę, dwie, wrzucam świeżo skrojony koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Młoda kapusta zasmażana gotowa! Smacznego! 🙂
Wyglada kuszaco 🙂 dzieki za przepis:*
Dziękuję i pozdrawiam 😘
Muszę spróbować z zasmażką też do tej pory nie robiłam.
Pozdrawiam
Kasia
Kiedyś musi być ten pierwszy raz 😊 smacznego!
Zasmakowalbym 😊😉
Uwielbiam ! 😋😉😊
Robiłam.kapuste z tego przepisu. Jejku…nigdy takiej pysznej i maślanej nie jadlam;))
🙂👍