Muffinki z papryką i cukinią

Super smaczne i łatwe w przygotowaniu muffinki z warzywami i serem. Idealne na wszelakie przyjęcia, szczególnie Sylwester czy imprezy wśród znajomych. Świetna przekąska na ciepło i zimno. Do ciasta możesz dodać wszelakie warzywa, sery, a nawet posiekaną szynkę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na wytrawne muffinki z warzywami i serem cheddar.

SKŁADNIKI:

  • 130 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 90 g czerwonej papryki – ½ średniej wielkości papryki
  • 100 g cukinii – 1/3 średniej wielkości cukinii
  • 50 g żółtego sera, np. cheddar
  • czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję 130 g mąki pszennej, dwie pełne łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka. Wbijam dwa całe jajka.

Całość mieszam rózgą kuchenną do połączenia, wlewam 100 ml mleka, mieszam.

Paprykę oraz cukinię siekam w drobną kostkę. Ser możesz posiekać drobniutko lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Porada. Możesz dodać dowolny żółty ser, a nawet fetę.

Dodaj pełną łyżkę dobrego majonezu, wymieszaj.

Wszystkie warzywa dodaj do ciasta, wymieszaj.

Foremki na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami, nałóż po 2/3 masy z ciasta.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Muffinki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 20-25 minut.

Po upieczeniu muffinki możesz od razu wyjąć z piekarnika.

Smacznego

Muffinki z papryką i cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *