Super smaczne i łatwe w przygotowaniu muffinki z warzywami i serem. Idealne na wszelakie przyjęcia, szczególnie Sylwester czy imprezy wśród znajomych. Świetna przekąska na ciepło i zimno. Do ciasta możesz dodać wszelakie warzywa, sery, a nawet posiekaną szynkę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na wytrawne muffinki z warzywami i serem cheddar.
SKŁADNIKI:
- 130 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 90 g czerwonej papryki – ½ średniej wielkości papryki
- 100 g cukinii – 1/3 średniej wielkości cukinii
- 50 g żółtego sera, np. cheddar
- czubata łyżka majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
Składniki mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypuję 130 g mąki pszennej, dwie pełne łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka. Wbijam dwa całe jajka.
Całość mieszam rózgą kuchenną do połączenia, wlewam 100 ml mleka, mieszam.
Paprykę oraz cukinię siekam w drobną kostkę. Ser możesz posiekać drobniutko lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Porada. Możesz dodać dowolny żółty ser, a nawet fetę.
Dodaj pełną łyżkę dobrego majonezu, wymieszaj.
Wszystkie warzywa dodaj do ciasta, wymieszaj.
Foremki na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami, nałóż po 2/3 masy z ciasta.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu.
Muffinki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 20-25 minut.
Po upieczeniu muffinki możesz od razu wyjąć z piekarnika.
Smacznego
Muffinki z papryką i cukinią