Niezwykle prosta i efektowna przekąska z parówek zawiniętych w chrupiące ciasto francuskie. Bardzo smaczna przekąska na ciepło lub zimno. Podasz ją do sosu czosnkowego lub sosu pomidorowego. Ciasto francuskie przed pieczeniem możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziołami. Zapraszam po sprawdzony przepis na parówki w cieście francuskim.
SKŁADNIKI:
- 1 płat ciasta francuskiego – 300 g
- 5 parówek
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozkładam na blacie.
Układam na nim w równych odstępach parówki.
Ciasto nacinam z zapasem, tak aby udało się owinąć nim dokładnie parówki.
Ciasto dokładnie dociśnij do parówki, końce zawiń.
Ciasto wraz z parówką ponacinaj uważając, by nie przeciąć całkowicie parówek z ciastem.
Parówkę w cieście zawiń w koło, dokładnie zlep końce.
Parówki w cieście piecz przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Ustaw grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Parówki w cieście francuskim wstaw na środkową półkę piekarnika.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni