Propozycja ciasta na Dzień Matki. Bo kto przejdzie obojętnie obok murzynka z polewą czekoladową?! 😉 Murzynek inny niż piekłam do tej pory, bo zamiast całych jajek dałam 5 żółtek (zostały po białkach na bezę) oraz z dżemem z czarnej porzeczki, na maślance zamiast mleka. Przy przepisie macie dwie opcje składników do wyboru – wyjdzie na pewno w każdej. Murzynka upiekłam w dwóch formach keksowych, polałam polewą z czekolady mlecznej i mleka. Możecie posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem, choć z polewą smakuje najlepiej! Wyszło pyszne, puszyste, pulchne ciasto, bez miksera, które polecam nie tylko na Dzień Matki. Smacznego 😉
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 5 żółtek (lub 2 całe jajka)
- 1 szklanka maślanki (lub mleka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub pół na pół proszek do pieczenia plus soda oczyszczona)
- większa szczypta soli
- 90 g oleju rzepakowego
- 200 g cukru (lub cukru trzcinowego)
- opakowanie cukru z wanilią
- 250 g dżemu z czarnej porzeczki (może być także wiśniowy, truskawkowy lub żurawina ze słoika, na pewno jakiś ciemny dżem o dowolnym smaku)
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Przepis na 2 keksówki o górnych wymiarach 30 x 11 cm. Może być również większa forma z kominem do babki.
Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub deserowej rozpuszczam w kąpieli wodnej, dolewam 3 łyżki mleka, mieszam, polewam wystudzone ciasto. Możecie je dodatkowo posypać tartymi orzechami lub płatkami migdałów.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą suche składniki. W oddzielnej łączę mokre. Następnie dodaję mokre składniki do suchych, mieszam do połączenia.
Dwie formy keksowe wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wlewam ciasto, po równo na każdą keksówkę. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Dwie keksówki z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika. Piekę ok. 55 minut, do suchego patyczka. Podaję do popołudniowej kawy polane polewą czekoladową (oczywiście w towarzystwie Mamy!:)