Pyszne ciasto z kiwi na maślance i jogurcie naturalnym, które długo zachowuje świeżość. Ciasto pieczone w tortownicy, na dnie której układamy owoce, zalewamy ciastem i zapiekamy. Puszyste, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, tylko z kilku podstawowych składników. To ciasto, które przygotujesz także z innych owoców, np. truskawek, śliwek, bananów, jabłek.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na odwrócone i ciekawe ciasto z kiwi, bez miksera.
Odwrócone ciasto z kiwi
Uwagi do przepisu:
- Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Możesz użyć blaszki o mniejszej średnicy, ciasto będzie wyższe, pieczenie także nieznacznie może się wydłużyć.
- Składniki mam w temp. pokojowej.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 5 łyżek cukru z wanilią
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kiwi
- 150 g maślanki
- 4 spore łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem. Możesz dodatkowo wysypać je bułką tartą, ale nie jest to konieczne.
W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre, mieszam chwilę do połączenia. Robię to przy pomocy rózgi kuchennej. Wymieszanie ciasta nie wymaga użycia miksera.
Jogurt naturalny możesz zastąpić kwaśną śmietaną 18 %, zaś maślankę kefirem.
Na dno tortownicy wykładam obrane i posiekane w plastry kawałki kiwi, wylewam na nie ostrożnie i równomiernie ciasto.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut w temp. 180 st C. Lub piekę do tzw. suchego patyczka. Wybieram program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego
Odwrócone ciasto z kiwi
Ale ładnie wygląda:))
Pięknie wygląda i tak samo smakuje 🙂
Dziękuję 🙂 🙂
Pyyyszne wyszło:)
Pozdrawiam.
Ewa
Dziękuję 🙂