Odwrócone ciasto z kiwi

Pyszne ciasto z kiwi na maślance i jogurcie naturalnym, które długo zachowuje świeżość. Ciasto pieczone w tortownicy, na dnie której układamy owoce, zalewamy ciastem i zapiekamy. Puszyste, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, tylko z kilku podstawowych składników. To ciasto, które przygotujesz także z innych owoców, np. truskawek, śliwek, bananów, jabłek.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na odwrócone i ciekawe ciasto z kiwi, bez miksera.

Odwrócone ciasto z kiwi


Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Możesz użyć blaszki o mniejszej średnicy, ciasto będzie wyższe, pieczenie także nieznacznie może się wydłużyć.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kiwi
  • 150 g maślanki
  • 4 spore łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem. Możesz dodatkowo wysypać je bułką tartą, ale nie jest to konieczne.

W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre, mieszam chwilę do połączenia. Robię to przy pomocy rózgi kuchennej. Wymieszanie ciasta nie wymaga użycia miksera.

Jogurt naturalny możesz zastąpić kwaśną śmietaną 18 %, zaś maślankę kefirem.

Na dno tortownicy wykładam obrane i posiekane w plastry kawałki kiwi, wylewam na nie ostrożnie i równomiernie ciasto.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut w temp. 180 st  C. Lub piekę do tzw. suchego patyczka. Wybieram program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego

Odwrócone ciasto z kiwi

5 odpowiedzi na “Odwrócone ciasto z kiwi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *