Sałatka z ogórków

Pyszna sałatka z ogórków gruntowych, papryki i marchewki w zalewie octowej. Bardzo prosta w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników. Sałatkę z ogórków podasz do dań obiadowych, np. smażonych lub pieczonych mięs, potraw z grilla, do kanapek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków na zimę oraz kilka porad.

Przepis jest na 7 słoików o pojemności 500 ml i jeden słoik o pojemności 720 ml. Łącznie wychodzi 4220 ml. Jeśli masz mniejsze / większe słoiki dopasuj pojemność do łącznej pojemności 4220 ml.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 czerwone papryki – 570 g
  • 4 średnie cebule – 330 g
  • 4 marchewki – 245 g
  • 3 lekko czubate łyżki soli – dodatek do pokrojonych warzyw

SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:

  • 1 l wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10 % – 1 szklanka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 listki laurowe, płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • ¾ szklanki oleju

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Słoiki do przetworów powinny być czyste, wyparzone, zakrętki suche i nieuszkodzone.
Słoiki z ogórkami pasteryzujesz w piekarniku lub w garnku. Poniżej opis dwóch metod.


PRZYGOTOWANIE WARZYW:

Przygotowanie sałatki z ogórków zaczynam od naszykowania i umycia wszystkich warzyw.

Paprykę siekam w cienkie paseczki.

Obraną cebulę kroję na cztery i w cienkie piórka.

Marchew obieram, odkrawam końce, kroję w plasterki.

Z dokładnie umytych ogórków odkrawam końce i kroję w niezbyt cienkie plasterki. Ogórków nie obieram.

Wszystkie warzywa mieszam w dużej misce, zasypuję trzema lekko czubatymi łyżkami soli. Dokładnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny, by warzywa puściły sok. W międzyczasie warzywa w misce mieszam dwa razy.

Porada. Jeśli nie masz tak dużej miski/pojemnika, w której pomieścisz wszystkie warzywa możesz użyć np. trzech (szklanych lub plastikowych), do których rozłożyć równomiernie pokrojone warzywa. Do każdej miski dodaj na koniec po lekko czubatej łyżce soli, zamieszaj, by sól pokryła warzywa.

PRZYGOTOWANIE ZALEWY:

Pod koniec czasu, w którym warzywa trzymasz w misce przygotuj zalewę.

Do garnka wlej cztery pełne szklanki wody (szklanki o pojemności 250 ml), czyli jeden litr, wsyp 1/3 szklanki cukru, dodaj trzy listki laurowe oraz płaską łyżeczkę ziaren pieprzu. Całość zagotuj do rozpuszczenia cukru. Pod koniec wlej szklankę (250 ml) octu spirytusowego i ¾ szklanki oleju rzepakowego.

Porada. Dodatek oleju nie jest konieczny, możesz z niego zrezygnować dodając połowę szklanki wody więcej (125 ml).

Warzywa rozłóż równo do słoików, zalej gorącą zalewą octową, dokładnie zakręć.

Słoiki z gorącą zalewą wstaw do nagrzanego do temp. 110 st. C piekarnika i pasteryzuj 20-25 minut. Ustaw program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

PASTERYZACJA W PIEKARNIKU:

  1. Jeśli ogórki zalewasz gorącą zalewą to słoiki wstaw do gorącego piekarnika. Pasteryzuj 20-25 minut w temp. 110 st. C. Wybierz środkową półkę piekarnika. Jeśli masz wyższe słoiki wstaw je na półkę o jedną niżej niż środkowa.
  2. Jeżeli ogórki zalewasz zimną zalewą to wstaw je do zimnego piekarnika. Kiedy temperatura w piekarniku osiągnie 110 st. C włóż słoiki i pasteryzuj niecałe 20 minut. Wybierz środkową półkę piekarnika. Jeśli masz wyższe słoiki wstaw je na półkę o jedną niżej niż środkowa.

PASTERYZACJA W GARNKU:

Na dno garnka zawsze układam bawełnianą ściereczkę lub pieluchę tetrową, a słoiki układamy tak, by nie stykały się ze sobą.

Do garnka wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików.

  • Jeśli ogórki zalewasz gorącą zalewą to słoiki wstaw do garnka z wrzącą wodą. Zmniejsz moc palnika do średniej i pasteryzuj 20 minut.
  • Jeżeli ogórki zalewasz zimną zalewą wstaw je do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika do średniej i pasteryzuj 20 minut.

Niezależnie od wyboru rodzaju pasteryzacji, na koniec ułóż słoiki do góry dnem. Układam je na blacie kuchennym wyłożonym bawełnianą ściereczką. Po całkowitym przestudzeniu, odwróć słoiki, wieczka powinny być wklęsłe (nie odginać się).

Słoiki odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Sałatka z ogórków będzie gotowa do spożycia najwcześniej za około dwa tygodnie.

Sałatka z ogórków to smaczna sałatka do mięs wszelakich, na kanapki, do domowych hamburgerów lub hot dogów.

Smacznego

Sałatka z ogórków i papryki na zimę

2 odpowiedzi na “Sałatka z ogórków”

  1. Fajnie, dokładnie opisane i pokazane, pewnie się skusze, mam cały ogródek ogórków. Szukam inspiracji:)
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *