Oliwa czosnkowa

Oliwa czosnkowa, domowa, aromatyczna, z dwóch składników. Oliwa czosnkowa to idealny dodatek do sałatek wszelakich, pieczonych warzyw. Smakuje na pizzy czy innych wytrawnych wypiekach, np. focaccia czy nadziewane bułeczki. Na bazie oliwy czosnkowej przygotujesz aromatyczne warzywa, spaghetti pomidorowe, wiele ciekawych dań. Zapraszam po niezwykle prosty i sprawdzony przepis na oliwę czosnkową.

Oliwa czosnkowa


SKŁADNIKI:

  • 250 ml oliwy
  • 4-5 ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Odmierzam szklankę (250 ml) dobrej jakościowo oliwy z oliwek. Wlewam ją do małej butelki lub słoika. Czosnek obieram: siekam na cztery, na dwa lub zostawiam w całości – wrzucam do oliwy. Najczęściej dwa ząbki zostawiam w całości, resztę kroję na dwa lub na cztery.

Zamykam słoik (lub zakręcam butelkę) i odstawiam na 48 godzin w ciemne i chłodne miejsce.
Po tym czasie oliwa czosnkowa jest gotowa do spożycia. Idealna do smażenia warzywnych i mięsnych potraw oraz skrapiania domowej pizzy.

Smacznego

Oliwa czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *