Prosty sernik bez spodu

Prosty i szybki w przygotowaniu sernik bez spodu. Bez miksera, z łatwo dostępnych składników. Puszysty, delikatny w smaku. Tylko kilka sprawdzonych składników. Wystarczy wymieszać rózgą kuchenną wszystkie składniki. Sernik z mojego przepisu wychodzi równy jak stół, zawsze się udaje. Udekoruj go dowolnie owocami i listkami mięty. Sernik posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową, lukrem, np. lukrem cytrynowym to świetny wypiek na świąteczny stół. Sernik pięknie się prezentuje z wszelakimi dodatkami owoców i polewy, dlatego podasz go zarówno na Boże Narodzenie, Wielkanoc bądź uroczysty deser, np. na urodziny.

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy, najprostszy sernik bez spodu.

Prosty sernik bez spodu


SKŁADNIKI:

  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 4 średnie jajka
  • 200 g masła – cała klasyczna kostka
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie prostego sernika bez spodu jest szybkie i łatwe. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej.

Na początek roztop 200 g masła. Na małej mocy palnika, w rondelku. Następnie wystudź.

Do miski włóż 1 kg sera z wiaderka, wbij cztery całe jajka (jajka w rozmiarze L), wlej roztopione i ostudzone masło, wymieszaj.

Do masy serowej wsyp ¾ szklanki drobnego cukru, dwie łyżki cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego) oraz trzy czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Całość krótko wymieszaj, tylko do połączenia składników. Nie ma potrzeby dodatkowo napowietrzać masy serowej.

Porada. Możesz zrezygnować z dodatku cukru waniliowego dodając kilka kropel esencji waniliowej.

Tortownicę wysmaruj masłem lub olejem, wylep papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do temp. 190 st  C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Sernik wstaw na środkową półkę piekarnika.

Sernik pieczemy zmieniając dwa razy temperaturę. Zaczynamy od temp. 190 st. C i pieczemy go przez 20 minut.

Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 st. C. i piecz kolejne 30 minut.

Po 30 minutach ponownie zmniejsz temperaturę ustawiając 120 st. C. W tej temperaturze piecz sernik przez 40 minut.

Wierzch sernika powinien ładnie zezłocić się.

Teraz ułatwienie – w skrócie pieczenie sernika:

  • w temp. 190 st. C – 20 minut
  • w temp. 150 st. C – 30 minut
  • w temp. 120 st. C – 40 minut.

Po upieczeniu wyłączam piekarnik, zostawiam sernik na godzinę – dwie w zamkniętym piekarniku. Nie uchylam drzwiczek.

Po tym czasie sernik w tortownicy studzę na kratce, na blacie kuchennym. Po całkowitym wystudzeniu wkładam go do lodówki pod przykryciem z folii aluminiowej.

Przed podaniem, sernik oprószam cukrem pudrem, dekoruję owocami i listkami mięty.

Sernik możesz dekorować dowolnie, np. polewą czekoladową, lukrem, frużeliną.


Zainspirowana przepisem użytkowniczki „ani_gutfut” z portalu Smaker, z moimi, niewielkimi zmianami.


Smacznego

Prosty sernik bez spodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *