Panna cotta z mango

Egzotyczna panna cotta podana z musem z mango to wyjątkowo udany i prosty deser na zimno. Deser, który wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników i z rozmaitymi dodatkami czy owocami. Aby deser wyglądał ciekawiej możesz na dnie schłodzić 1/3 szklanki galaretki smakowej, np. wiśniowej, na nią wylać śmietankę, udekorować owocami i listkami mięty.

Panna cotta z musem z mango


SKŁADNIKI:

  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Z odmierzonego 150 ml mleka odejmuję 4 łyżki.

4 łyżki mleka wlewam do szklanki i dodaję 2 łyżeczki żelatyny, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

Do rondelka wlewam resztę mleka, śmietankę oraz oba rodzaje cukru.


Porady:

Zamiast połączenia obu cukrów możesz dać łącznie 4 łyżeczki cukru zwykłego lub brązowego bądź wsypać 4 łyżeczki cukru z wanilią.

Do gotującego się mleka możesz także wrzucić aromatyczną i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz jej ziarenka. Wówczas po dobrym podgrzaniu się mleka i śmietanki wyjmij ją.


Mleko ze śmietanką podgrzewam mieszając do momentu, w którym cukier całkowicie rozpuści się w mleku. Gorący płyn ściągam z palnika i dodaję napęczniałą posiekaną na trzy kawałki żelatynę (łatwiej i szybciej się rozpuści), mieszam energicznie rózgą do połączenia i rozpuszczenia żelatyny. Stawiam na kilka sekund na małą moc palnika i mieszam. Gdy żelatyna całkowicie rozpuści się w płynie zdejmuję rondel na blat.

Delikatnie wystudzoną śmietankę wlewam do pucharków, małych miseczek, kieliszków czy ozdobnych szklanek.

Jeśli wolisz, wybierz cztery szklane naczynka na mini deser. Moją śmietankę wlałam do dwóch szklanek o pojemności 230 ml zostawiając miejsce na mango mus.

Deser przykrywam folią spożywczą, aluminiową lub spodeczkiem. Taki wstawiam do lodówki do stężenia.

Mango obierz, pokrój w kostkę i zmiksuj z 1 łyżeczką soku z cytryny.


Porady:

Jeśli lubisz i w zależności jak dojrzałego owocu używasz, dodaj łyżeczką cukru. Jednak dojrzałe mango jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby go dosładzać.

W sklepie wybieraj jędrne sztuki, z zielono-żółto-czerwoną, błyszczącą i równą skórką. Mocno czerwone i bardzo miękkie owoce są przejrzałe i niesmaczne.

Łyżeczkę soku z cytryny możesz zastąpić limonką lub pomarańczą.

Do zmiksowanego mango z sokiem z cytryny możesz dodać 1 saszetkę galaretki cytrynowej lub pomarańczowej – chodzi o proszek. Wtedy postaw mus na małym ogniu i lekko podgrzewaj do rozpuszczenia się galaretki z cukrem. Wystudzony mus wylej na stężały deser.


Nie musisz miksować mango, możesz od razu po pokrojeniu w kostkę udekorować deser w szklankach kawałkami mango i listkami mięty.

Porada: Jeśli lubisz mango i kupiłeś więcej niż 1 sztukę, przechowuj je w całości w temperaturze pokojowej, tylko przez kilka dni. Obrane i pokrojone mango przechowuj w lodówce do 2 dni.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *