Sałatka z rukoli z dodatkiem pomidorków cherry i posiekanych nerkowców w domowym sosie winegret. Przepis sprawdzony, niezawodny, z prostymi składnikami. W przepisie dokładny opis wykonania oraz propozycje dodatków bądź zamienników.
Sałatka z rukoli
SKŁADNIKI:
- 60 g rukoli
- 125 g kulek mozzarelli
- 18 pomidorków cherry
- 30 g nerkowców
SKŁADNIKI NA WINEGRET MIODOWO-MUSZTARDOWY:
- 6 łyżek oliwy
- łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rukolę myję i osuszam na papierowym ręczniku. Jeśli kupuję rukolę już umytą, pomijam tę czynność.
Układam ją w misce. Pomidorki myję i kroję na połówki. Pomidorki cherry możesz zastąpić koktajlowymi w podobnej ilości, a nawet malinowymi – użyj wtedy dwóch pomidorów posiekanych w kostkę.
Kulki mozzarelli przekrój na pół, dodaj razem z pomidorkami do rukoli w misce.
Nerkowce posiekaj ostrym nożem. Ja jednego nerkowca kroję na trzy kawałki. Wrzuć je do sałatki. Zamiast nerkowców możesz dodać posiekane orzechy włoskie, pekan, prażone pestki słonecznika, a nawet pistacje, najlepiej niesolone.
Teraz przygotuj winegret. Do miseczki wlej oliwę, dodaj miód i musztardę. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do winegretu, wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną, do połączenia.
Wlej do sałatki, dokładnie wymieszaj.
Porady:
Jeśli chcesz dodaj do winegretu łyżeczkę octu winnego lub łyżeczkę soku z cytryny.
Do sałatki świetnie pasują także suszone pomidory z oleju, kolorowe oliwki, plastry grillowanej cukinii lub tarty parmezan.
Sałatkę wymieszaj, podawaj z bagietką, pieczywem czosnkowym, grzankami jako dodatek do śniadania lub kolację.
Smacznego.
Dodatek nerkowców to ciekawy pomysł, ja dodaję podprażone pestki dyni posypane ostrą papryką, ale na pewno wypróbuję taką wersję;) nie mam wątpliwości, że efekt będzie pyszny;)