Awokado świetnie dogaduje się w kuchni i smakuje razem z cebulą, szczypiorem, pomidorami, orzechami, sezamem, cytryną. Dzięki ostatniej także nie ciemnieje gdy nie ma w pobliżu magicznej dużej pestki. Warto z dodatkiem awokado przygotować nie tylko łatwe pasty, także makarony, czy sałatki, np. z wyraźniejszym pomidorem, cebulą, sałatą, posypane ziarnami sezamu czy orzechami.
Połączenie awokado z orzechami wzbogacają naszą dietę o dodatkowe witaminy i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Samo zdrowe na talerzu! I to jeszcze na start, na śniadanie, moc 🙂
A teraz słowo o paście..
Bardzo zasmakowała mi na śniadanie, posmarowałam nią sobie kawałek świeżej i chrupiącej bagietki. Rany…Tak jak szybko się ją robi tak szybko zniknęła, w zasadzie „na raz” na śniadanie. Pisałam już na swoim blogu o cudnych zdrowotnych wartościach odżywczych awokado, więc jedzcie go na zdrowie! A taka pasta jest naprawdę prosta w przygotowaniu, dodatki? pomidory, różne rodzaje orzechów, nawet tarty ser, najlepiej twardy i ostrzejszy w smaku, żeby połączenie nie było zbyt mdłe.
Składniki:
- 1 duże awokado
- 3 orzechy brazylijskie
- 25 g orzechów ziemnych niesolonych
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Awokado obieram i rozgniatam widelcem.
- Orzechy siekam drobno nożem, łącze z awokado, doprawiam.
Smacznego 🙂