Aromat warzyw czuć w całym domu. Do tego iście wiosenne kolory. Jak tu nie mieć ochoty na coś takiego?!
Chili i rukola w daniu przełamane są słodyczą marchewki, tartym serem i makaronem ryżowym. Bardzo aromatyczne danie, zdrowe. Szybciutko zniknęło z naszego stołu. Na pewno przygotuję je jeszcze nie jeden raz, dla urozmaicenia czasem w innych konfiguracjach warzywnych, w innych kolorach:) Danie wymyśliłam przed snem. Następnego dnia zrealizowałam pomysł:) Mąż zachwycony, talerze puste. Wszystko fajnie, tylko szkoda że tak mało, usłyszałam 🙂 Szczerze, też czuję niedosyt. Muszę to danie powtórzyć!
To pikantne danie podałam z makaronem ryżowym, rukolą i tartym serem. Spróbujcie – smacznie warto!
Składniki:
- 150 g żółtej fasolki (użyłam mrożonej)
- 1 marchewka
- 1 mniejsza cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka talarków papryczki chili
- 1 większy suszony pomidor z oleju
- sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk – do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- rukola do posypania dania
Przygotowanie:
- czosnek i cebulę obieramy, razem z suszonym pomidorem kroimy w kostkę,
- marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki długości żółtej fasolki,
- na patelni rozgrzewam masło, dodaję oliwę i przesmażam chwilę cebulę, czosnek i chili,
- gdy będą szkliste i w kuchni uniesie się piękny aromat dodajcie suszonego pomidora, marchewkę i fasolkę, przykryjcie i duście do miękkości,
- doprawcie do smaku.
Smacznego 🙂