Pasta z bakłażana

Niezwykle aromatyczna i prosta pasta z pieczonego bakłażana i suszonych pomidorów. To idealna pasta na pieczywo, np. podpieczony chlebek tostowy, grzanki, bagietkę, do maczania grissini lub paluchów z ciasta francuskiego.. Pasta nadaje się również jako smarowidło na kanapki z żółtym serem, wędliną, jako pasta do wszelkich makaronów. Możesz nałożyć ją na ciasto francuskie, zawinąć w rulon i pokroić w ślimaczki. Upiecz je wtedy w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Pasta z bakłażana jest super prosta w przygotowaniu, z dwóch podstawowych składników. Pastą z bakłażana możesz nasmarować mięso z piersi kurczaka i zapiec z mozzarellą – kotlety wyjdą niezwykle aromatyczne i soczyste. Pyszna pasta z pieczonego bakłażana doprawiona oregano, bazylią oraz czosnkiem. Możesz dodać do niej jedną pieczoną paprykę, najlepiej czerwoną lub dwa obrane słodkie pomidory. Zapraszam po mój sprawdzony i super smaczny przepis na domową pastę z bakłażana i suszonych pomidorów.

Pasta z bakłażana


SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan – 400 g
  • 80 g suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Pastę z bakłażana zaczynam od przygotowania wszystkich składników.

Bakłażana myję, odkrawam końce. Bakłażana kroję w niezbyt cienkie plastry, solę i odkładam na 20 minut, by puścił sok, który wyciągnie z niego charakterystyczną goryczkę.

Po 20 minutach widać krople soku, które puścił bakłażan pod wpływem oprószenia go solą.

Plastry bakłażana wycieram dokładnie ręcznikiem papierowym. Możesz go także umyć pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, układam plastry bakłażana obok siebie. Tak przygotowanego bakłażana oprószam przyprawami, polewam łyżką soku z cytryny oraz niewielką ilością oliwy.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Plastry bakłażana wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 20 minut.

Po tym czasie wyjmuję blaszkę z upieczonym bakłażanem i studzę.

Plastry bakłażana kroję na cztery, układam w misie blendera, dodaję posiekane w paseczki (lub kostkę) suszone pomidory oraz kawałki obranego i posiekanego czosnku.

Wszystkie składniki blenduję na gładką pastę.

Porada. Możesz kupić gotowe suszone pomidory posiekane w paseczki. Jeśli kupujesz je w plastrach, posiekaj je na mniejsze kawałki, by łatwiej i szybciej je zblendować.

Pastę z bakłażana (w razie potrzeby) doprawiam do smaku niewielką ilością soli, pieprzu, oregano i bazylii.

Porada. Do pasty (przed zmiksowaniem) możesz dodać garść świeżych ziół, np. natkę, bazylię, kolendrę, oregano. Możesz do niej także dodać dwa pomidory np. malinowe lub podpieczoną czerwoną paprykę.

Pastę przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku.

Pasta z bakłażana i suszonych pomidorów jest świetnym smarowidłem na pieczywo.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

6 odpowiedzi na “Pasta z bakłażana”

  1. Oj tak! Świetna pasta:) Zresztą tam gdzie bakłażan, to musi być smacznie:D Polecam też z czerwoną soczewicą, gdy akurat nie mamy bakłażana. Reszta składników analogicznie. Też jest świetna:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *