Niezwykle aromatyczna i prosta pasta z pieczonego bakłażana i suszonych pomidorów. To idealna pasta na pieczywo, np. podpieczony chlebek tostowy, grzanki, bagietkę, do maczania grissini lub paluchów z ciasta francuskiego.. Pasta nadaje się również jako smarowidło na kanapki z żółtym serem, wędliną, jako pasta do wszelkich makaronów. Możesz nałożyć ją na ciasto francuskie, zawinąć w rulon i pokroić w ślimaczki. Upiecz je wtedy w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Pasta z bakłażana jest super prosta w przygotowaniu, z dwóch podstawowych składników. Pastą z bakłażana możesz nasmarować mięso z piersi kurczaka i zapiec z mozzarellą – kotlety wyjdą niezwykle aromatyczne i soczyste. Pyszna pasta z pieczonego bakłażana doprawiona oregano, bazylią oraz czosnkiem. Możesz dodać do niej jedną pieczoną paprykę, najlepiej czerwoną lub dwa obrane słodkie pomidory. Zapraszam po mój sprawdzony i super smaczny przepis na domową pastę z bakłażana i suszonych pomidorów.
Pasta z bakłażana
SKŁADNIKI:
- 1 bakłażan – 400 g
- 80 g suszonych pomidorów z oleju
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Pastę z bakłażana zaczynam od przygotowania wszystkich składników.
Bakłażana myję, odkrawam końce. Bakłażana kroję w niezbyt cienkie plastry, solę i odkładam na 20 minut, by puścił sok, który wyciągnie z niego charakterystyczną goryczkę.
Po 20 minutach widać krople soku, które puścił bakłażan pod wpływem oprószenia go solą.
Plastry bakłażana wycieram dokładnie ręcznikiem papierowym. Możesz go także umyć pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, układam plastry bakłażana obok siebie. Tak przygotowanego bakłażana oprószam przyprawami, polewam łyżką soku z cytryny oraz niewielką ilością oliwy.
Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Plastry bakłażana wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 20 minut.
Po tym czasie wyjmuję blaszkę z upieczonym bakłażanem i studzę.
Plastry bakłażana kroję na cztery, układam w misie blendera, dodaję posiekane w paseczki (lub kostkę) suszone pomidory oraz kawałki obranego i posiekanego czosnku.
Wszystkie składniki blenduję na gładką pastę.
Porada. Możesz kupić gotowe suszone pomidory posiekane w paseczki. Jeśli kupujesz je w plastrach, posiekaj je na mniejsze kawałki, by łatwiej i szybciej je zblendować.
Pastę z bakłażana (w razie potrzeby) doprawiam do smaku niewielką ilością soli, pieprzu, oregano i bazylii.
Porada. Do pasty (przed zmiksowaniem) możesz dodać garść świeżych ziół, np. natkę, bazylię, kolendrę, oregano. Możesz do niej także dodać dwa pomidory np. malinowe lub podpieczoną czerwoną paprykę.
Pastę przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku.
Pasta z bakłażana i suszonych pomidorów jest świetnym smarowidłem na pieczywo.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Idealna, coś dla mnie. Uwielbiam bakłażana 😃
Dziękuję za przepis p. Aniu 🤗
😊👍
Oj tak! Świetna pasta:) Zresztą tam gdzie bakłażan, to musi być smacznie:D Polecam też z czerwoną soczewicą, gdy akurat nie mamy bakłażana. Reszta składników analogicznie. Też jest świetna:)
Dziękuję 😀
Co do soczewicy, mam w planach taką pastę 😉
Pasta rewelacyjna, polecam! 😋😋
Dziękuję 😋👍