Pesto

Pesto to jedna z najprostszych i szybkich past na bazie świeżych ziół, parmezanu, oliwy i ziaren słonecznika, pestek dyni, nerkowców, blanszowanych migdałów, orzechów włoskich lub orzeszków piniowych. Pesto przygotujesz ze świeżej bazylii, rukoli, a nawet natki lub kolendry. Najbardziej klasyczne pesto to zielone pesto bazyliowe z podprażonymi orzeszkami piniowymi. Świeże zioła możesz łączyć tworząc w ten sposób niepowtarzalny i oryginalny smak pesto. Domowe pesto podasz jako pastę na pieczywo (świeżej bagietki, kanapek lub grzanek), do przekąsek z ciasta francuskiego, do sałatki z pomidorów i mozzarelli lub jako podstawę dania z makaronem z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych lub suszonych pomidorów. Jeśli lubisz domowe i wyraziste w smaku pasty, wypróbuj także mój przepis na tapenadę, która świetnie komponuje się z pieczywem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie zielone pesto z rukoli.

SKŁADNIKI:

  • 100 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 35 g ziaren słonecznika
  • 45 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 7 łyżek oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Odmierz wszystkie składniki.

Czosnek obierz, posiekaj na kawałki. Jeśli chcesz możesz zrezygnować z dodatku czosnku.

Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz zastąpić go serem grana padano, pecorino lub innym twardym serem, np. bursztyn.

Jeśli nie korzystasz z gotowej, umytej rukoli uprzednio ją umyj. Wystarczy namoczyć ją w zimnej wodzie i lekko osuszyć na ręczniku papierowym lub (najlepiej) w suszarce do sałaty.

W misie blendera umieść wszystkie składniki, wlej oliwę i zmiksuj na gładką pastę.


Jeśli masz mniejszy pojemnik z nożami, możesz składniki miksować partiami odkładając gotową pastę do miski i dokładając świeżo zmiksowaną.

Składniki możesz utrzeć także w moździerzu dolewając stopniowo oliwę.

Gotowe pesto dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Jeśli lubisz do domowego pesto pasować będzie kilka kropel soku z cytryny, które śmiało możesz dodać podczas blendowania pasty.

W moim przepisie występują ziarna słonecznika, możesz zastąpić je nerkowcami, orzeszkami piniowymi, pestkami dyni lub blanszowanymi migdałami. Warto je wcześniej podprażyć krótko na suchej i gorącej patelni.

Pesto przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku nawet do dwóch tygodni. Warto je przed wstawieniem do lodówki podlać niewielką ilością oliwy, tak by swobodnie pokryła pesto.

Pesto możesz także zamrozić w pojemniku plastikowym lub w specjalnych woreczkach do mrożenia.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *