Pesto to aromatyczna pasta na bazie świeżych ziół z dodatkami. Jedna z najsmaczniejszych i najprostszych past. Domowe pesto przygotujesz ze świeżych ziół: bazylii, rukoli, natki pietruszki, kolendry.. Najbardziej klasyczne pesto bazyliowe z podprażonymi orzeszkami piniowymi i parmezanem, które smakuje z makaronem. Świeże zioła można łączyć tworząc w ten sposób niepowtarzalny i oryginalny smak pesto. Możliwości jest wiele. Pyszne zielone pesto podasz na pieczywie, grzankach z piekarnika. Możesz wykorzystać je do przekąsek z ciasta francuskiego, do sałatek urozmaicając np. caprese. Pesto idealnie komponuje się z makaronami. Jeśli lubisz domowe i wyraziste w smaku pasty, wypróbuj także mój przepis na tapenadę, która świetnie komponuje się z pieczywem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie zielone pesto z rukoli.
Pesto
SKŁADNIKI:
- 100 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 35 g ziaren słonecznika
- 45 g tartego parmezanu / grana padano
- 7 łyżek oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1. Przygotuj składniki.
Czosnek obierz, posiekaj na kawałki. Jeśli chcesz możesz zrezygnować z dodatku czosnku.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz zastąpić go serem grana padano, pecorino lub innym twardym serem, np. bursztyn.
Jeśli nie korzystasz z gotowej, umytej rukoli uprzednio ją umyj. Wystarczy namoczyć ją w zimnej wodzie i lekko osuszyć na ręczniku papierowym lub w suszarce do sałaty.
Krok 2. Zmiksuj na pastę.
W misie blendera umieść wszystkie składniki, wlej oliwę i zmiksuj na gładką pastę.
Porada. Jeśli masz mniejszy pojemnik z nożami, możesz składniki miksować partiami odkładając gotową pastę do miski i dokładając świeżo zmiksowaną. Składniki możesz utrzeć także w moździerzu dolewając stopniowo oliwę.
Krok 3. Dopraw do smaku.
Gotowe pesto dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Jeśli lubisz do domowego pesto pasować będzie kilka kropel soku z cytryny, które śmiało możesz dodać podczas blendowania pasty.
Porada. W moim przepisie występują ziarna słonecznika, możesz zastąpić je nerkowcami, orzeszkami piniowymi, pestkami dyni lub blanszowanymi migdałami. Warto je wcześniej podprażyć krótko na suchej i gorącej patelni.
Pesto przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku nawet do dwóch tygodni. Warto je przed wstawieniem do lodówki podlać niewielką ilością oliwy, tak by swobodnie pokryła pesto.
Pesto możesz także zamrozić w pojemniku plastikowym lub w specjalnych woreczkach do mrożenia.
Smacznego
Kuchnia Ani
Super 🙂