Pesto to jedna z najprostszych i szybkich past na bazie świeżych ziół, parmezanu, oliwy i ziaren słonecznika, pestek dyni, nerkowców, blanszowanych migdałów, orzechów włoskich lub orzeszków piniowych. Pesto przygotujesz ze świeżej bazylii, rukoli, a nawet natki lub kolendry. Najbardziej klasyczne pesto to zielone pesto bazyliowe z podprażonymi orzeszkami piniowymi. Świeże zioła możesz łączyć tworząc w ten sposób niepowtarzalny i oryginalny smak pesto. Domowe pesto podasz jako pastę na pieczywo (świeżej bagietki, kanapek lub grzanek), do przekąsek z ciasta francuskiego, do sałatki z pomidorów i mozzarelli lub jako podstawę dania z makaronem z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych lub suszonych pomidorów. Jeśli lubisz domowe i wyraziste w smaku pasty, wypróbuj także mój przepis na tapenadę, która świetnie komponuje się z pieczywem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie zielone pesto z rukoli.
SKŁADNIKI:
- 100 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 35 g ziaren słonecznika
- 45 g tartego parmezanu lub grana padano
- 7 łyżek oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Odmierz wszystkie składniki.
Czosnek obierz, posiekaj na kawałki. Jeśli chcesz możesz zrezygnować z dodatku czosnku.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz zastąpić go serem grana padano, pecorino lub innym twardym serem, np. bursztyn.
Jeśli nie korzystasz z gotowej, umytej rukoli uprzednio ją umyj. Wystarczy namoczyć ją w zimnej wodzie i lekko osuszyć na ręczniku papierowym lub (najlepiej) w suszarce do sałaty.
W misie blendera umieść wszystkie składniki, wlej oliwę i zmiksuj na gładką pastę.
Jeśli masz mniejszy pojemnik z nożami, możesz składniki miksować partiami odkładając gotową pastę do miski i dokładając świeżo zmiksowaną.
Składniki możesz utrzeć także w moździerzu dolewając stopniowo oliwę.
Gotowe pesto dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Jeśli lubisz do domowego pesto pasować będzie kilka kropel soku z cytryny, które śmiało możesz dodać podczas blendowania pasty.
W moim przepisie występują ziarna słonecznika, możesz zastąpić je nerkowcami, orzeszkami piniowymi, pestkami dyni lub blanszowanymi migdałami. Warto je wcześniej podprażyć krótko na suchej i gorącej patelni.
Pesto przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku nawet do dwóch tygodni. Warto je przed wstawieniem do lodówki podlać niewielką ilością oliwy, tak by swobodnie pokryła pesto.
Pesto możesz także zamrozić w pojemniku plastikowym lub w specjalnych woreczkach do mrożenia.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Super 🙂