Tapenada to pyszna i aromatyczna pasta z oliwek na bazie kaparów, anchois, czosnku i oliwy. Tradycyjnie podawana we Francji jako przekąska. Niezwykle pyszna i prosta. Możesz wzbogacić i zaostrzyć jej smak dodatkiem chili lub większą ilością świeżo zmielonego pieprzu. To szybka pasta na kanapki, którą podasz na chrupiących grzankach, a także makaronów. Możesz nią wysmarować delikatne mięso drobiowe i zapiec tworząc niesamowite i oryginalne w smaku kotlety. Tapenada z czarnych oliwek to pyszne i charakterystyczne w smaku smarowidło oliwkowo-rybne z dodatkiem kaparów i czosnku. Tapenadę przygotujesz także z zielonych oliwek z dodatkiem tartego parmezanu i uprażonych migdałów w płatkach. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domową tapenadę z czarnych oliwek.
SKŁADNIKI:
- 120 g czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 2 fileciki anchois
- 3,5 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ząbek czosnku obierz i pokrój na cztery. U mnie był to jeden duży ząbek, jeśli masz mniejsze użyj dwóch ząbków czosnku.
Oliwki odsącz z zalewy.
Przygotuj łyżkę kaparów, pokrojony na cztery ząbek czosnku oraz 3,5 łyżki oliwy.
W wysokim naczyniu blendera ręcznego typu żyrafa ułóż wszystkie składniki, dodaj dwa fileciki anchois, wsyp większą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Składniki tapenady zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw pieprzem.
Porady.
- Możesz też dołożyć łyżeczkę soku z cytryny i odrobinę ostrej papryki.
- Jeśli nie masz filecików anchois dołóż dwie szprotki z puszki. To nieco inna od podstawowej wersji tapenada, ale równie pyszna.
Smacznego.
Wygląda bardzo kusząco..😋😋
Nigdy nie robiłam, widzę że kilka kroków i gotowe. Zrobię do pieczywka, zaskoczę domowników czymś innym niż szynką i serem 😄
Sylwio, wrzucasz, blendujesz i gotowe! 🙂