Pieczarki pieczone

Pieczone pieczarki to ciekawy pomysł na dodatek do dania obiadowego. Podasz je z pieczonym, smażonym lub duszonym mięsem oraz potrawami z ziemniaków (puree, pieczone, kopytka, kluski śląskie). Pieczone pieczarki w lekkim dresingu z przyprawami wychodzą miękkie i aromatyczne. Pieczarki z mojego przepisu możesz także po upieczeniu posiekać i podać np. z makaronem, ryżem lub kaszą z dodatkiem śmietany (lub jogurtu) i natki. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczone pieczarki.

SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek
  • lubczyk, oregano, papryka słodka, sól, pieprz ziołowy
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki umyj, w razie potrzeby obierz, osusz na papierowym ręczniku.

W miseczce wymieszaj sześć łyżek oliwy z łyżką soku z cytryny. Cytrynę możesz zastąpić limonką, a oliwę olejem. Pieczarki możesz także polać oliwą smakową, np. oliwą czosnkową.

Pieczarki ułóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Polej je mieszanką oliwy z sokiem z cytryny, posyp niewielką ilością przypraw, delikatnie zamieszaj.

Porada. Jeśli lubisz, możesz także posypać pieczarki suszonym czosnkiem lub świeżym, przeciśniętym przez praskę (sięgnij wtedy po dwa ząbki czosnku).

Porada. Do pieczarek możesz dorzucić jedną pokrojoną w piórka cebulę. Doda pieczarkom dodatkowego aromatu.

Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Pieczarki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 30 minut.

Pieczarki podawaj do dań z ziemniaków oraz mięs wszelakich lub jako samodzielne danie np. z makaronem lub ryżem.

Pieczarki posyp świeżo pokrojoną natką, koperkiem lub rukolą. Możesz polać je dodatkowo roztopionym masłem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *