Dziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław.
PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego czy posiekanej piersi z kurczaka.
Gotowe podaję z posiekaną natką lub koprem i posypuje tartym parmezanem. PYCHA! 🙂
Składniki:
- 250 g pieczarek, u mnie umyte z lekko ściętymi ogonkami
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebulka
- opcja: roztarty ząbek czosnku
- pół łyżeczki posiekanej drobniutko ostrej papryczki
- łyżka masła klarowanego, opcja olej
- vegeta natur, pieprz, oregano, lubczyk, słodka papryka
- do podania: natka, koper, tarty parmezan
Przygotowanie:
Pieczarki umyte osuszam, kroję na cztery.
Paprykę myję i siekam na drobną kostkę wraz z cebulą.
Rozgrzewam masło klarowane.
Wrzucam paprykę, papryczkę chili i cebulkę, lekko podsmażam. Po kilku minutach dodaję pieczarki, przyprawiam, smażę kilka minut, mieszam, gotowe!
Posypuję natką lub koprem i parmezanem.
Pycha!!