Szybkie, tanie, proste i mega smaczne ciasto, czyli pulchna dwukolorowa zebra z wiśniami. Może być bez owoców, z owocami mrożonymi lub świeżymi, np. borówkami, malinami, truskawkami, jabłkiem, bananami…:) Z dodatkiem różnych aromatów,wiórkami kokosowymi lub bakaliami też będzie smacznie i inaczej niż klasyczna zebra.
Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:)
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego, polać polewą, udekorować wiśniami lub tartą czekoladą. Ciasto puszyste, lekkie, wspaniałe. W sam raz na spotkanie z rodziną 😉
Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm.
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej 450
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka gazowanej wody
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego
- 350 g wydrylowanych wiśni, u mnie mrożone bez rozmrażania
Przygotowanie:
Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy powoli olej i wodę gazowaną.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto, na górę wrzucamy wiśnie.
Pieczemy w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez około 50 minut.
Jednym pieczenie tego ciasta zajęło 40 minut, innym gotowe na „suchy patyczek” były po 60-70 minutach, z pewnością zależy to od rodzaju i mocy piekarnika. Sprawdzajcie po 45 minutach na tzw. „suchy patyczek”.
Uwaga: Wiśnie opadły na dno, mi to nie przeszkadza, jak chcecie można je oprószyć mąką lub budyniem proszkiem, powinno pomóc.
Poczęstowałem znajomych w pracy – wszyscy zachwyceni 🙂