Pierniczki

Pierniczki lukrowane to jeden z najczęstszych mini wypieków bożonarodzeniowych. Domowe pierniczki wychodzą puszyste i niezwykle smaczne. Przygotujesz je z kilku łatwo dostępnych składników. To przepis na pierniczki Katarzynki szykowane z innych, świątecznych wzorów foremek. Pierniczki z tego przepisu nie zawierają mleka ani  masła. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma potrzeby odkładania ciasta do lodówki – wystarczy wyrobić ciasto i od razu wykrawać dowolne kształty. Pierniczki z przepisu wychodzą puszyste i miękkie. To prosty przepis na domowe pierniczki, które poleżą kilkanaście dni w specjalnym pudełku/pojemniku. Możesz je posypać cukrem pudrem bądź polukrować i dowolnie ozdabiać. To szczególne zadanie dla małych pomocników 😊 Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pierniczki Katarzynki.

Pierniczki


SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 duże jajko – do 80 g
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao – 10 g
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Wymieszaj suche składniki.

Przygotowanie pierniczków zaczynam od wymieszania w misce wszystkich sypkich składników, tj.:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao – 10 g
  • szczypta soli

Porada. Zamiast kakao możesz wsypać łyżkę karmelu lub kawy inki (w wersji dla dzieci) bądź łyżkę kawy rozpuszczalnej.


Krok 2. Dodaj mokre składniki.

Składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Wbijam całe duże jajko – waga do 80 g. Możesz użyć dwóch mniejszych. Wlewam 200 g płynnego miodu, czyli około pół szklanki o pojemności 250 ml. Całość wyrabiam. Ciasto powinno być elastyczne i plastyczne.

Porada. Jeśli Twoje ciasto jest za bardzo zbite i twarde, wlej odrobinę zimnej wody.


Krok 3. Wycinaj kształty.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół – jeśli masz cienkie pierniczki. Przy grubszych piecz je w temp. 200 st. C.

Z ciasta odrywaj kawałki, wałkuj i wykrawaj kształty na grubość około 7 mm. Formy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 4. Upiecz pierniczki.

Układaj pierniczki na papierze do pieczenia i piecz do 12 minut uważając, by za bardzo się nie spiekły.


Krok 5. Udekoruj dowolnie pierniczki.

Upieczone pierniczki wystudź i udekoruj lukrem, polewą, kolorowymi posypkami. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub sporym słoiku.

Pierniczki grubsze powinny być miękkie i puszyste, cieńsze delikatnie chrupiące.

Pierniczki udekoruj lukrem, posypkami i innymi ciekawymi dekoracjami. Przechowuj szczelnie zamknięte w pojemniku/słoiku.


Smacznego

Kuchnia Ani


Inspiracja: AniaGotuje.pl

3 odpowiedzi na “Pierniczki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *