Bigos wigilijny

Domowy, prosty i smaczny bigos jarski z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych suszonych grzybów. Bigos wigilijny to tylko cztery podstawowe składniki oraz przyprawy. Bigos jarski świetnie smakuje jako dodatek do potraw z ziemniaków (szczególnie ziemniaczanym puree), kotletów lub jako całkowite danie serwowane z wszelakim pieczywem. To bigos, który podasz jako jedną z potraw na wigilijnym stole np. do smażonego karpia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos jarski.


SKŁADNIKI:

  • 1 kg kiszonej kapusty z marchewką lub nie
  • 2 cebule – 230 g
  • 40 g suszonych grzybów, np. borowiki, podgrzybki
  • 150 g suszonych śliwek
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 kulki jałowca
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Suszone śliwki można zastąpić suszoną żurawiną w podobnej ilości.


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Namocz grzyby.

Bigos zaczynam od wymoczenia dzień wcześniej grzybów w zimnej wodzie. Układam zatem suszone grzyby w miseczce, zalewam 1,5 szklanki zimnej wody, odstawiam na całą noc pod przykryciem. Do bigosu wybrałam 20 g suszonych borowików oraz 20 g suszonych podgrzybków.


Krok 2. Przygotuj kapustę.

Kapustę płuczę, dokładnie odciskam i siekam w drobne kawałki. Umieszczam ją w garnku. Do przepisu wykorzystałam kapustę kiszoną z dodatkiem tartej marchewki.


Krok 3. Ugotuj kapustę.

Do kapusty wlewam cztery szklanki wody (szklanka o pojemności 250 ml) i gotuję 40 minut na średniej mocy palnika. Co jakiś czas mieszam.

Po tym czasie dodaj odsączone i posiekane na kawałki grzyby. Wlej także całą wodę z moczenia grzybów. Dodaj posiekane suszone śliwki oraz przyprawy:

  • 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 kulki jałowca.

Bigos smaż na małej mocy palnika przez 20 minut.


Krok 4. Usmaż cebulę.

Dwie średnie cebule obieram, drobno siekam w kostkę. Przesmażam ją na pięciu łyżkach oleju. Cebulę smażę na średniej mocy palnika przez 10 minut, często mieszając. Dodaję ją do kapusty (wraz z tłuszczem).


Krok 5. Gotuj bigos, dopraw do smaku.

Bigos mieszam, gotuję kolejne 30 minut.

Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także większą szczyptę gotowej przyprawy do bigosu.

Bigos podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Nadmiar można zamrozić w specjalnym pojemniku.


Smacznego

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Bigos wigilijny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *