Aromatyczne i delikatne mięso, połączenie przypraw i szczypior, który jest dopełnieniem tego niesamowitego farszu. Do tego delikatne ciasto, które pięknie zamyka w sobie wszystkie smaki. Pierogi są autorskie, smakują na ciepło prosto z wody z okrasą, podsmażone na złoto i chrupko, nawet na zimno.
Taki talerz stanowił uzupełnienie życzeń i zastąpił tradycyjne kwiaty na imieniny Teściowej 😉
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki (używam na pizzę 500)
- 2 łyżki oleju rzepakowego z chili
- 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Farsz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 10 średnich pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 3 łyżki sera koziego
- 1 suszony pomidor
- pęczek posiekanego szczypiorku
- klarowane masło
- sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączę, wykładam na stolnicę posypaną mąką, wałkuję.
Wycinam szklanką koła.
Farsz: Pierś myję, kroję w drobną kostkę, smażę na klarowanym maśle.
Gdy zmieni kolor dodaję pokrojony w kosteczkę suszony pomidor, następnie pieczarki i cebulę pokrojone w cienkie piórka. Doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką.
Gotową, aromatyczną masę miksuję na gładko. Dodaję 3 łyżki koziego sera i połowę szczypiorku.
Nakładam łyżeczkę farszu na pieroga. Gotuję w osolonej wodzie z łyżką oleju od wypłynięcia około 3-5 minut.
Podaję z roztopionym masłem i szczypiorkiem. Smacznego!