Pierogi są baardzo wdzięczne – możecie do nich włożyć farsz jaki lubicie.
Dziś polecam Wam nietypowe pierogi.. Są moim kulinarnym wymysłem i połączeniem smaków, na które w danej chwili miałam ochotę.
Wypróbujcie poniższy przepis, a przekonacie się o ich wyjątkowym smaku.
Składniki:
- 6 dużych cebul
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, papryka słodka
- Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z wodą i olejem, dodajemy jajko, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy ciasto, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy.
Karmelizowana cebula:
Na patelni roztapiamy masło wraz z oliwą. Wrzucamy cebulę pokrojoną w cienki piórka, dodajemy miód, cukier, mieszamy. Smażymy na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Ustawiamy mały ogień, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości. Często mieszamy, by cebula się nie przypaliła.
Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy na średnim ogniu od czasu wypłynięcia około 3-5 minut.
Smacznego:)