Wyjątkowa i ciekawa forma podania plastrów piersi kurczaka w galarecie. Wymyśliłam ją gdy okazało się, że nagle odwiedzą nas znajomi. Chciałam poczęstować ich czymś innym niż zwykle. Tak powstał ten pomysł. Dziś, oprócz tradycyjnej ryby w galarecie podaję także kurczaka z rozmaitymi warzywami. Zawsze smakuje, podaję z chrzanem i pieczywem.
Smacznego 🙂
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- garść skruszonych płatków kukurydzianych
- łyżka mąki kukurydzianej
- oliwa z oliwek
- 1 suszony pomidor
- pół szklanki fasolki szparagowej żółtej i zielonej
- sól, pieprz,
- rozmaryn, papryka ostra
Przygotowanie:
Umytą i przyprawioną pierś obtaczamy w oliwie i mące wymieszaną z płatkami kukurydzianymi, – w całości smażymy na oliwie.
W międzyczasie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie obie fasolki.
Suszony pomidor kroimy w kosteczkę.
Usmażoną pierś kroimy w plastry, wykładamy na półmisek, dekorujemy fasolką i suszonym pomidorem. Polewamy zalewą: w pół litrze wody rozrabiamy pół łyżeczki vegety i 2 łyżeczki żelatyny. Ostudzamy i wkładamy do lodówki.