Pierś kurczaka z fasolką szparagową w auszpiku

Wyjątkowa i ciekawa forma podania plastrów piersi kurczaka w galarecie. Wymyśliłam ją gdy okazało się, że nagle odwiedzą nas znajomi. Chciałam poczęstować ich czymś innym niż zwykle. Tak powstał ten pomysł. Dziś, oprócz tradycyjnej ryby w galarecie podaję także kurczaka z rozmaitymi warzywami. Zawsze smakuje, podaję z chrzanem i pieczywem.

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • garść skruszonych płatków kukurydzianych
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • oliwa z oliwek
  • 1 suszony pomidor
  • pół szklanki fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • sól, pieprz,
  • rozmaryn, papryka ostra

Przygotowanie:

Umytą i przyprawioną pierś obtaczamy w oliwie i mące wymieszaną z płatkami kukurydzianymi, – w całości smażymy na oliwie.

W międzyczasie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie obie fasolki.
Suszony pomidor kroimy w kosteczkę.

Usmażoną pierś kroimy w plastry, wykładamy na półmisek, dekorujemy fasolką i suszonym pomidorem. Polewamy zalewą: w pół litrze wody rozrabiamy pół łyżeczki vegety i 2 łyżeczki żelatyny. Ostudzamy i wkładamy do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *