Delikatne ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu, który wyczuwalny jest podczas jedzenia. Do tego aromat pomarańczy… wszystko dodatkowo oblane czekoladą. Słodki obłęd! 😉
Ciasto można posypać płatkami migdałów lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Będzie nie tylko smakować, ale także świetnie się prezentować na paterze 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- Pół szklanki gazowanego napoju pomarańczowego
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- Płaska łyżka proszku do pieczenia
- Starta skórka z 2 pomarańczy
- Polewa czekoladowa
- 150 g konfitury lub dżemu wiśniowego
- Odrobina soli
- Masło
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy ze sobą cukier i żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie gładka dodajemy powoli ciągle mieszając sztywną pianę ubitą z białek. Następnie dolewamy napój, olej, skórkę z pomarańczy i kakao. Formę wielkości keksówki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę ciasta, układamy po długości dżem i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C do godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego słodkiego 😉