Wytrawna i bardzo aromatyczna pizza na cienkim cieście. Z prosciutto, kaparami i oliwkami. Wszystko na sosie pomidorowo-chrzanowym z suszoną bazylią i ziołami prowansalskimi. Jedna z moich ulubionych wersji domowej pizzy.
Domowa pizza wcale nie taka trudna. Dla mnie najlepsza, w której do woli mogę komponować składniki i ich ilość oraz grubość ciasta.
Składniki na ciasto (u mnie dwie pizze o średnicy 32 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 8 g drożdży instant
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
– wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.
Potem podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm.
Dodatki na dwie pizze:
- kilka plastrów prosciutto
- 1 cebula pokrojona w piórka
- kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- kilka kaparów z zalewy
- żółty tarty ser – wg uznania
Sos pomidorowo-chrzanowy:
- 400 g puszka pomidorów krojonych
- zioła prowansalskie, bazylia
- łyżeczka chrzanu
- szczypta cukru, pieprzu i soli
– wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj, możesz je zmiksować lub zostawić kawałeczki pomidorów.
Jak ciasto urośnie (po 40 minutach) podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę.
Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie).
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół).