Pizza z boczkiem

Pizza z boczkiem i oliwkami na cienkim cieście z tradycyjnym, ziołowym sosem pomidorowym to idealna propozycja na obiad lub kolację. Sprawdzony przepis, ekspresowe wykonanie. Polecam Ci pizzę z boczkiem, którą przygotujesz przez cały rok. Jeśli nie jadasz mięsa zamień boczek na krążki cukinii z dodatkiem papryki lub pomidorów.

Pizza z boczkiem


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 5 g suchych drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • większa szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, płaska łyżeczka cukru pudru, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, słodka i ostra papryka

SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY:

  • 1 mała cebulka – 50 g
  • 75 g boczku surowego wędzonego w kostce
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 30 g czarnych lub zielonych oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie pizzy zaczynam od ciasta. W tym celu w większej misce mieszam „suche” składniki, dolewam łyżkę oliwy i mieszam łyżką. Następnie powoli wlewam ciepłą wodę i mieszam ręką.

Po wlaniu całej wody wyrabiam ciasto dłońmi do momentu powstania elastycznej kuli.

Odstawiam ją w misce w ciepłe miejsce na 1 godzinę, przykrywając miskę folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką.

Porada. Nagrzewam piekarnik do temp. nie wyższej niż 35 st. C, tam wstawiam miskę z ciastem na 60 minut (na środkową półkę).

Gdy ciasto wyrasta przygotowuję sos pomidorowy oraz składniki na wierzch. Do rondelka wlewam koncentrat pomidorowy, wsypuję przyprawy oraz zioła, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gotuję kilka minut na wolnym ogniu. Koncentrat pomidorowy możesz zastąpić passatą lub pomidorami z puszki, dodaj wtedy 400 g.

Porada. Możesz najpierw rozgrzać łyżeczkę oliwy i przesmażyć na niej 2 posiekane drobno ząbki czosnku. Następnie dodać koncentrat, passatę lub pomidory z puszki, doprawić.

Ser ścieram na tarce o dużych oczkach, oliwki kroję na pół, a boczek w drobną kostkę. Cebulę obieram i kroję w cienkie talarki półksiężyce.

Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrabiam, podsypuję je lekko mąką.

Z ciasta formuję kształt pizzy. Pomaga mi w tym okrągła blaszka do pizzy o średnicy 32 cm.

Na cieście rozsmarowuję sos pomidorowy.

Posypują ją tartym serem (możesz użyć 1 dużej kulki mozzarelli porwanej na kawałki), układam przekrojone na pół oliwki, posiekaną cebulę, układam równomiernie boczek.

Pizzę przed wstawieniem do piekarnika posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym oregano.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Pizzę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę około 20-23 minut.

Gotową pizzę dekoruję rukolą, szczypiorkiem lub natką.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *