Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto z owocami to świetna propozycja na popołudniowy deser do kawy. Sprawdzony przepis na kruche ciasto, po który zawsze sięgam gdy chcę podać szybkie ciasto z owocami. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet te z puszki. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem sezonowych, wyczekanych owoców, jak np. truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie czy agrest. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kruche ciasto z owocami.

Kruche ciasto z owocami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego, posiekanego masła
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 30 g cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 700 g śliwek

Uwagi do przepisu:

Kruche ciasto z owocami upiekłam w formie o wymiarach: 20 x 25 cm.
Do ciasta możesz użyć dowolnych świeżych owoców, nawet mieszanki, np. pół na pół moreli i śliwek.
Ciekawym połączeniem będą kawałki gruszek z dodatkiem jabłek i garści rodzynek lub suszonej żurawiny.


PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem z wanilią. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie ciasto typu kruszonka, wtedy dodaj 3 żółtka i 1 łyżkę śmietany.

Szybko wyrób gładkie ciasto, uformuj kulę i owiń je w folię spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki. Ciasto wstawiam na górną półkę lodówki.

W tym czasie umyj śliwki, przekrój na pół, wydrąż pestki i posiekaj je na małe kawałki. Podobnie postępuj z innymi owocami jak np. morele, truskawki, brzoskwinie.

Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Porada. Formy nie musisz smarować tłuszczem, ułatwia ono „przyklejenie” się papieru. Możesz za to kawałek papieru zgnieść, utworzyć z niego kulkę i zmoczyć go pod bieżącą wodą. Następnie rozprostować, „otrzepać” z nadmiaru wody i ułożyć w formie. Papier jest miękki i elastyczny.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C (grzaniem góra plus dół), bez termoobiegu.

Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nim dno formy. Wyrównuję.

Układam równomiernie śliwki i posypuję resztą ciasta.

Kruche ciasto piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika. Wystudzone oprószam cukrem pudrem. Możesz je także posypać cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu. Ta wersja pasuje szczególnie do kruchego ciasta ze śliwkami i jabłkami.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Kruche ciasto z owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *