Pizza z brokułami, fetą i boczkiem

Pizza to wygodny (i łatwy w przygotowaniu) placek, na który możemy poukładać dowolne składniki. Dosłownie. Chyba nie ma w kuchni produktu, który nie nadawałby się na pizzę. I tak tworzą się obiady złożone ze smaków wytrawnych, mięsnych, serowych, rybnych, nawet w wersjach słodkich.
Najbardziej lubimy pizzę pepperoni, serową, tą z dużą ilością oliwek, kaparów i fety, chili i anchois. Wspaniałe są te lekkie dwuskładnikowe posypane świeżą rukolą lub bazylią w połączeniu z serem i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Łączenie smaków nie przychodzi łatwo, bo na pizzę można wrzucić wszystko, i czasem by się chciało… Podobnie jest z sosami, przygotowuję najczęściej sosy:

– pomidorowym słodkim lub ostrym,

– pomidorowo-chrzanowym,

– pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym,

– serowym,

– śmietanowym,

– puree ziemniaczanym z cebulką,

– musie pieczarkowym ze śmietanką,

– musie z cukinii.

Sosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki, passaty, koncentratu pomidorowego.

Dziś pizza z boczkiem, fetą, pieczarkami i brokułami. Na bogato. Delikatne cienkie ciasto, pomidorowo-chrzanowo sos, kilka ziół, obiad gotowy.

Składniki podaję na 1 dużą pizzę – u mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Jeśli chcecie upiec więcej, grubsze – zwiększcie odpowiednio ilość proporcji.

Składniki:

  • ciasto:
  • 210 g mąki + 1 łyżka
  • 130 ml wody
  • szczypta soli, płaska łyżeczka cukru
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • na pizzę:
  • 150 g wędzonego boczku w niewielkich kawałkach
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 1 pieczarka pokrojona w talarki
  • 80 g fety w kosteczkach
  • kilka różyczek brokułów
  • 2 papryczki nadziewane serem
  • 90 g tartego żółtego sera
  • sos do pizzy:
  • 200 g pomidorów z puszki krojonych lub passata
  • suszone oregano, ostra papryka, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, pół łyżeczki chrzanu

Przygotowanie pizzy z brokułami, fetą i boczkiem:

Ciasto:

Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj oliwę i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Gdyby było za rzadkie dodaj mąki, za bardzo twarde – dodaj odrobinę wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.

Sos pomidorowo-chrzanowy:

– wszystkie składniki na sos połącz ze sobą, dopraw do smaku.

Ponownie ciasto:

Jak ciasto urośnie rozłóż je równomiernie na blaszcze (uprzednio posmarowanej delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając ciasto dłońmi na boki tworząc kształt pizzy. Najczęściej jest tak, że na środku blaszki kładę kulkę ciasta i rozgniatam ją pięścią, potem dłońmi rozciągając na boki, tworząc kształt cienkiego placka.

Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp pizzę dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dodatkowo można suszoną bazylią.

Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół). Gotową można polać delikatnie oliwą czosnkową.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *