Pyszna sałatka z pieczoną – dzięki czemu bardziej aromatyczną czerwoną papryką i fetą, która nadaje sałatce charakteru. Lekko doprawiam pieprzem i oregano, połączenie pasuje.
Przygotowuję ją do obiadu, szczególnie pieczonych mięs lub jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, deski serów czy wędlin.
Składniki:
- 160 g mixu sałat
- 100 g pokruszonej fety
- 2 pieczone czerwone papryki
- pieprz, oregano
- olej
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie myję, kroję w niezbyt cienkie paseczki.
Nagrzewam piekarnik do 200 C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), polewam lekko olejem, posypuję pieprzem i oregano, piekę na papierze do pieczenia przez 20 minut, uważam by się nie przypaliła. W razie czego z przypalonych części zdejmuję skórkę.
W misce układam sałatę. Wystudzoną paprykę dodaję do sałat wraz z fetą, przyprawiam w razie potrzeby, mieszam, podaję.
Smacznego 🙂