Placek z jagodami na dzisiejszy deser się kłania. Puszyste i delikatne ciasto, do którego wrzucicie rozmaite owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego rozmrażania). Kiedy za oknem szaro i ciemno, w domu gorąca kawa lub rozgrzewająca herbata, dobre towarzystwo i pyszne, domowe pachnące wanilią i skórką z pomarańczy ciasto z jagodami na stole. Brzmi cudownie! Czas trzeba sobie umilać, a dzień po deserze z pewnością nabierze kolorów 🙂
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 280 g mrożonych jagód
- dodatkowo: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy – do nasączenia ciasta i cukier puder do oprószenia ciasta
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na formę o wymiarach: 30 x 23 cm lub 30 x 25 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- Masło ucieram mikserem na puch z cukrem. Dodaję skórkę starą z pomarańczy i po kolei jajka, następnie pastę z wanilii, dokładnie ucieram, po czym powoli dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszam krótko do połączenia.
- Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
- Ciasto wlewam do formy, układam na wierzch jagody (bez uprzedniego rozmrażania).
- Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
- Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 30 minut.
- Gorące ciasto możesz nasączyć sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z Poradnika Domowego, lipiec 2018.