Klasyka absolutna, w tygodniu makaron wszelaki zawsze się sprawdzi na szybki, rodzinny obiad. Ważne, by z dużą porcją warzyw, świeżymi ziołami, u mnie natką lub siekaną rukolą. Cukinia przesmażona z cebulą, chili i czosnkiem na dobrej oliwie to smak, za którym szaleję od czasów studiów. Do tego pomidory z dużą ilością ziół i świeżo zmielonej kolendry to smak, który odpowiada o każdej porze roku. Do sosu pomidorowego pasują takie dodatki jak oliwki, kapary, bakłażan czy papryka – pycha! Makaron z warzywami to świetna propozycja dania dla dzieci, smaczny i kolorowy obiadowy talerz skusi malucha jak nic;) Chyba nikt nie odmówi – proporcje i rodzaje warzyw wybieracie sami. Dziś padło na cukinię i pomidory – aromatyczne danie podane z tartym serem i natką poleca się na obiad.
SKŁADNIKI:
- puszka pomidorów krojonych
- 1 duży pomidor
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- opcja: 1/2 papryczki chili
- sól, pieprz, lubczyk, oregano, mielona kolendra, zioła prowansalskie, papryka słodka, cząber
- łyżeczka cukru pudru
- oliwa
- do podania: makron spaghetti lub krótki, np. penne, nitki, świderki, parmezan, grana padano lub żółty tarty ser, posiekana natka lub rukola
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidora i cukinię myję, kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i siekam drobno w kostkę. Na oliwie przesmażam posiekaną cebulę, czosnek i chili. Po chwili dodaję posiekane drobno suszone pomidory.
- Gdy cebula się zeszkli dodaję pomidora i cukinię. Kiedy cukinia delikatnie zmięknie wlewam pomidory z puszki, przyprawiam, dodaję cukier puder, mieszam. Smażę sos kilka minut.
- Sos z cukinii i pomidorów podaję z makaronem, serem tartym i posiekaną natką.
SMACZNEGO 🙂
Mm mm. Lubię takie dania:)