Piersi kurczaka w sosie śmietanowym z porem i papryką to niezwykle pyszne i proste danie z drobiem w roli głównej. Kurczak w sosie pasuje do wszelkich dań z ziemniaków: puree ziemniaczanego, klusek śląskich, kopytek, pieczonych lub tłuczonych ziemniaków z wody. Podasz je także do makaronów, kasz, ryżu. Super uniwersalna potrawa, do której możesz dodać inne posiekane warzywa, np. cebulę, cukinię, pieczarki, pomidory, aromatycznego grillowanego bakłażana.. Jeśli lubisz potrawy z drobiem, wypróbuj także mój przepis na pieczone piersi kurczaka z pomidorkami i czosnkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z papryką i porem.
SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
- 1 por – jasna część
- 6 słodkich małych papryczek
- ½ szklanki bulionu
- sól, pieprz, lubczyk, majeranek, słodka i ostra papryka
- 4 łyżki śmietanki 18 %
- 4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj wszystkie składniki.
Pora przekrój wzdłuż na pół i posiekaj drobno. Papryczki umyj.
Na większej i głębszej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Papryki posiekaj w paski, przesmaż razem z porem na rozgrzanym tłuszczu. Małe papryczki możesz zastąpić 1 dużą czerwoną lub żółtą, a nawet dodać 2 całe sztuki.
Pora z papryką smaż kilka minut aż por ładnie się zeszkli a papryka zmięknie.
Umyj filety kurczaka, pokrój w średniej wielkości kawałki. Oprósz przyprawami z obu stron. Będą to: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, słodka i ostra papryka.
Kurczaka w przyprawach dodaj na patelnię.
Smaż z obu stron aż mięso nabierze jasnego koloru.
Porada. Możesz dodatkowo dodać na patelnię z mięsem i papryką 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 3 posiekane suszone pomidory z zalewy.
Po kilku minutach, gdy obrócisz mięso na drugą stronę dodaj pół szklanki bulionu (szklanka o pojemności 250 ml), smaż całość pod przykryciem kilka minut.
Pod koniec duszenia wlej 4 łyżki słodkiej śmietanki. Śmietankę możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub serkiem mascarpone – po dwie spore 2 łyżki.
Całe danie zamieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Czarny pieprz może zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.
Smacznego.
Fajne smaczne i proste jedzonko:)
Wypróbuję na pewno
Super przepis. Dziękuję za kolejną inspirację kulinarną 🙂🙂