Kiedy zostanie Ci twaróg na sernik polecam przygotować ekspresowe placuszki serowe. W mojej kuchni nic się nie zmarnuje, a kiedy coś zostaje od razu włączam wyobraźnię, jeść przecież trzeba;) Tak powstały autorskie, puszyste, lekkie placuszki serowe, które podasz z ulubionymi dżemami, owocami, cukrem pudrem, a nawet polewą czekoladową. Można je traktować jako obiad lub podać na słodko z dodatkami, jak Cię fantazja poniesie. Jednego jestem pewna – zasmakują Ci z pewnością!
SKŁADNIKI:
- 500 g twarogu na sernik (z wiaderka)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 1/2 łyżki cukru pudru
- opcja: czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- większa szczypta soli
- olej do smażenia
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą do połączenia.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki partiami, z obu stron na złoty kolor. Podaję ciepłe, choć zimne też znikają;)
Smacznego:)
lubię bardzo takie placuszki
Pycha! Idealne na śniadanie
Dziękuję:)